Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

GFT

Multiwacht

CSL

Sequrix

EAL

VAIBS

Seris

Regio Control Veldt

Bydemes

OSEC

CDVI

BHVcertificaat.online

DZ Technologies

Uniview

Nimo Dog Security

RoSecure

Alphatronics

SmartSD

Gold-IP

Ajax Systems

Nenova

De Beveiligingsjurist

Unii

Oribi ID Solutions

Kiwa

ARAS

Paxton

PG Security Systems

Connect Security

i-Pro

SmartCell

Hanwha Vision Europe

Secusoft

VBN

Dero Security Products

NetworxConnect

Paraat

Trigion

Crown Security Services

Eizo

Top Security

Masset Solutions

Explicate

Alarm Meldnet

HD Security

Securitas

SOBA

Genetec

Lobeco

SMC Alarmcentrale

Bosch Security Systems

Seagate

CardAccess

Nimo Drone Security

ADI

Hikvision

Avigilon Alta

ASSA ABLOY

HID

Add Secure

JMB Groep

Milestone

IDIS

Brivo

Eagle Eye Networks

VideoGuard

Centurion

G4S

Advancis

Service Centrale Nederland

2N

Traka ASSA ABLOY

ASIS

VVNL

NIBHV

Optex

VEB

20face

Akuvox

Top 10 brandoorzaken bij bedrijven

20 oktober 2018
Redactie
09:08

Menselijke handelen is de belangrijkste oorzaak van bedrijfsbranden in Nederland. En daarmee is het één van de grootse bedreigingen van de bedrijfscontinuïteit in het midden- en kleinbedrijf. Dat constateert verzekeraar Reaal, na een analyse van brandoorzaken bij bedrijven.

Reaal wil ondernemers tijdens de Nationale Brandpreventieweken, met de top 10 wijzen op de impact van een bedrijfsbrand en tegelijkertijd het belang benadrukken van goede preventieve maatregelen.

Menselijke handelen
Alex de Langen, Unitmanager Schade bij Reaal: “Uit de inventarisatie van onze eigen cijfers blijkt dat menselijke handelen de belangrijkste oorzaak van brand is. Denk hierbij aan ongelukken als gevolg van verkeerd machinegebruik, brand die ontstaat na het aanrijden van een elektriciteits­voorziening in het magazijn, maar ook het roken van sigaretten en het onzorgvuldig omgaan met brandbare stoffen komen nog steeds veelvuldig voor.”
Na menselijk falen, komt brand als gevolg van ‘elektra’ als belangrijkste brandoorzaak naar boven. Deze branden ontstaan vaak na kortsluiting in verouderde stoppenkasten, maar ook in stopcontacten; bijvoorbeeld door kwalitatief slechte of beschadigde opladers of het onnodig aan laten staan van apparatuur. Wat verder opvalt in de top 10 is dat veel branden ontstaan door ‘externe’ factoren; bijvoorbeeld brand in of bij een naburig pand, maar ook door brandstichting, inbraak of bliksem.

Afhankelijk van anderen
De Langen: “Je kan als ondernemer dus nog zo voorzichtig zijn, je bent toch vaak nog afhankelijk van andere mensen of factoren om je heen. Het is belangrijk dat ondernemers zich hiervan bewust worden. Kijk daarom verder dan je eigen pand en bespreek mogelijke risico’s met aangrenzende ondernemers en/of omwonenden. Vaak zijn er gezamenlijk goede oplossingen te realiseren die veel ellende kunnen voorkomen.”

  1. Menselijk handelen
  2. Brand Elektra
  3. Brandstichting
  4. Brand Naburig
  5. Bliksem
  6. Hennep
  7. Brand Broei
  8. Brand Dakdekken
  9. Montagefouten o.a. zonnepanelen
  10. Overige en onbekend

De Langen: “Bij schade door brand komen veel bedrijven stil te liggen en uiteindelijk gaat 50 procent van de bedrijven zelfs failliet. Preventieve maatregelen zijn daarom essentieel. Enkele belangrijke tips vind je hier. Met veel van deze maatregelen kun je direct starten, zonder extra kosten.”

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Videoguard

SequriX

Seagate

Suricat

Wordt een partner