Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

VBN

JMB Groep

Multiwacht

G4S

SmartCell

CDVI

Akuvox

Genetec

VAIBS

Bydemes

OSEC

Service Centrale Nederland

Add Secure

Avigilon Alta

RoSecure

2N

Masset Solutions

Advancis

Oribi ID Solutions

Seris

Explicate

NetworxConnect

Bosch Security Systems

Optex

Connect Security

Alphatronics

ARAS

Nenova

Trigion

Dero Security Products

Regio Control Veldt

Hikvision

Lobeco

20face

Eizo

DZ Technologies

Crown Security Services

VVNL

VEB

Seagate

SMC Alarmcentrale

Hanwha Vision Europe

i-Pro

Ajax Systems

Milestone

Brivo

Kiwa

HD Security

Eagle Eye Networks

IDIS

Gold-IP

ASSA ABLOY

Top Security

Nimo Dog Security

Paxton

Secusoft

CSL

Traka ASSA ABLOY

Alarm Meldnet

BHVcertificaat.online

Paraat

Uniview

De Beveiligingsjurist

HID

ADI

NIBHV

GFT

Unii

Sequrix

VideoGuard

Centurion

PG Security Systems

Securitas

SOBA

Nimo Drone Security

ASIS

SmartSD

CardAccess

EAL

Tot 16,5 jaar cel voor plannen aanslag op lhbti-festival

7 juni 2022
Redactie
14:23

Drie terreurverdachten zijn dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot celstraffen tot 16,5 jaar. Zij zouden met nog drie andere verdachten een bloedige aanslag hebben willen plegen op een willekeurig lhbti-festival in Nederland. De politie wist dat met een undercoveroperatie te voorkomen.

Het gerechtshof Den Haag veroordeelde de mannen tot lange gevangenisstraffen. Drie andere verdachten hebben hun hoger beroep niet gehandhaafd. De vonnissen die de rechtbank tegen hen had gewezen zijn daarmee onherroepelijk geworden.
Twee van de mannen die in hoger beroep terechtstonden, waren aanwezig bij een aantal belangrijke bijeenkomsten ter voorbereiding van een terroristische aanslag. Ook hebben zij in een vakantiehuisje in Weert geoefend met Kalasjnikovs en (hand)vuurwapens. Er zijn toen ook bomvesten gepast. De mannen waren van plan een aanslag te plegen ‘als de broeders in Frankrijk hebben gedaan’. De derde man heeft geholpen met het ophalen van kunstmest, die bedoeld was voor het maken van een autobom. Hij was niet aanwezig bij een belangrijke bijeenkomst en de oefening in Weert. Het Haagse hof ziet hem als medeplichtige en acht zijn aandeel beperkter dan dat van de andere verdachten.

Terroristische organisatie
Het hof acht bewezen dat alle drie de mannen lid zijn geweest van een terroristische organisatie. Daarnaast heeft één van de verdachten bij de arrestatie de trekker van zijn wapen een aantal keren overgehaald, terwijl hij dit gericht hield op de politieambtenaren die hem arresteerden. Het hof acht in dit geval poging tot doodslag bewezen. De verweren van de verdediging inzake uitlokking door de politie en de AIVD en sturing van het onderzoek door de AIVD zijn door het hof verworpen.
Het Haagse hof heeft één verdachte, Wail el A. (24) uit Rotterdam, een gevangenisstraf van zestien jaar en zes maanden gegeven. Onder andere wegens pogingen om op de politie te schieten. Een tweede verdachte, Morat M. (25) uit Vlaardingen, kreeg een gevangenisstraf van twaalf jaar en zes maanden opgelegd. Beide verdachten hadden van de rechtbank een gevangenisstraf van dertien jaar gekregen. Het hof heeft een derde verdachte, Shevan A. (33) uit Arnhem, een gevangenisstraf van vijf jaar en tien maanden opgelegd. Deze verdachte had van de rechtbank een gevangenisstraf van tien jaar gekregen.

Strafverkortingen
Het hof heeft bij het opleggen van de straffen rekening gehouden met het feit dat de zaak langer heeft geduurd dan wenselijk is in het geval verdachten in voorarrest vastzitten en daarom de op te leggen straf met een aantal maanden gematigd. Bij één verdachte heeft het hof daarnaast de straf met twee maanden verkort vanwege de wijze waarop de politiehond is ingezet bij de arrestatie.
Het Haagse hof heeft daarnaast bij alle verdachten de maatregel van artikel 38z wetboek van strafrecht opgelegd die strekt tot gedragsbeïnvloeding en vrijheidsbeperking na afloop van de gevangenisstraf. Dit had de rechtbank in eerste aanleg ook gedaan.
De drie andere verdachten, die niet in hoger beroep zijn gekomen, zijn indertijd door de rechtbank veroordeeld tot respectievelijk zeventien jaar, dertien jaar en tien jaar gevangenisstraf. De zwaarste straf was voor hoofdverdachte Hardi N.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner