Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Unii

DZ Technologies

Masset Solutions

G4S

Bydemes

Network Optix

Eagle Eye Networks

SOBA

HID

OSEC

Avigilon Alta

Gold-IP

ADI

SMC Alarmcentrale

Nimo Dog Security

Optex

RoSecure

Ajax Systems

Brivo

Advancis

Nimo Drone Security

Explicate

CSL

Regio Control Veldt

VEB

Genetec

Hikvision

VBN

Trigion

Milestone

Hanwha Vision Europe

CardAccess

Multiwacht

CDVI

ARAS

VAIBS

Crown Security Services

HD Security

Uniview

Eizo

Paxton

SmartCell

NetworxConnect

BHVcertificaat.online

Dero Security Products

SmartSD

Seris

GFT

Traka ASSA ABLOY

JMB Groep

Centurion

ASIS

VVNL

ASSA ABLOY

Securitas

Bosch Security Systems

Alarm Meldnet

Kiwa

Add Secure

Oribi ID Solutions

2N

De Beveiligingsjurist

PG Security Systems

Akuvox

20face

Alphatronics

Lobeco

Top Security

Nenova

EAL

Paraat

Service Centrale Nederland

NIBHV

Seagate

IDIS

Secusoft

Sequrix

VideoGuard

i-Pro

Connect Security

Tot 18 maanden geëist voor diefstal van 4.400 Apple iWatches

4 juli 2023
Redactie
16:28

Het OM heeft 18 maanden cel geëist tegen een man van 32 jaar uit Zaandam voor het medeplegen van verduistering in dienstbetrekking van 4.400 Apple iWatches bij een bedrijf op Schiphol. De buit had een totale waarde van 600.000 dollar. Tegen 40 jarige man uit Vlaardingen eiste het OM 14 maanden cel. Hij zou zich op 16 mei 2020 schuldig hebben gemaakt aan diefstal in vereniging van deze lading.

De Koninklijke Marechaussee deed zeer omvangrijk onderzoek naar de ladingdiefstal, waarbij verschillende opsporingsmiddelen zijn ingezet. Het onderzoeksteam kwam zo de 32-jarige loods-medewerker op het spoor als de persoon die de pallets met iWatches aan een chauffeur meegaf. Uit de onderzoeksgegevens blijkt dat deze verdachte er, samen met anderen, voor heeft gezorgd dat de zending gestolen kon worden. De officier van justitie op zitting: ‘’Hij heeft daartoe contact onderhouden met anderen, heeft actief een geschikte lading aangewezen, heeft de lading meegegeven aan de chauffeur, heeft verhuld dat de lading gestolen was én heeft een aanzienlijke beloning ontvangen voor zijn aandeel in de diefstal.’’

Opsporing Verzocht
In eerste instantie was de identiteit van de chauffeur onbekend. Op camerabeelden is echter vastgelegd hoe hij de horloges, samen met de reeds geïdentificeerde loods-medewerker, op pallets de bus inlaadt. Deze beelden zijn getoond in het programma Opsporing Verzocht, waarna de chauffeur zichzelf bij de politie heeft gemeld. In zijn verhoor verklaart hij niet te weten van de diefstal. De officier: ‘’Het gaat om een georganiseerde ladingdiefstal, waarbij de waarde van de weggenomen goederen enorm is. Om een onwetende chauffeur te gebruiken die daarvoor geen vergoeding zou krijgen, is een enorm afbreukrisico voor het laten slagen van deze diefstal. Dit is een risico dat de organisatoren van een dergelijke ladingdiefstal niet willen nemen. Gelet op het bewijs kan het niet anders dan dat de verdachte wist waar hij mee bezig was.’’

Schade
De schade door deze diefstal is groot. De iWatches hadden een waarde van 600.000 dollar. Daarnaast heeft zo’n omvangrijke ladingdiefstal ook een sterk ondermijnend karakter, met gevolgen voor het onderling vertrouwen dat bedrijven en het personeel op en rond Schiphol in elkaar hebben. Een ladingdiefstal op beveiligd Schipholterrein vergt immers een zeer gedegen voorbereiding en kan niet worden uitgevoerd zonder hulp van binnenuit. Er moeten personen toegang hebben tot gevoelige gegevens, zoals de aankomst van de zending en de benodigde papieren. Ook is kennis van het afhandelproces noodzakelijk voor een goede uitvoering. Kortom, onmisbare schakels bij de uitvoering van de ladingsdiefstal.

Overige betrokkenen
Het opsporingsonderzoek van de Koninklijke Marechaussee had niet alleen betrekking op deze twee verdachten, maar zag ook op overige personen die in het dossier voorkwamen. Veel van de vermoedelijk betrokkenen zijn geïdentificeerd en verhoord. Desondanks heeft het OM geen verdere strafvervolging tegen hen ingesteld. Hun zaken zijn geseponeerd wegens gebrek aan voldoende wettig en overtuigend bewijs dat zij een bijdrage aan de diefstal hebben geleverd.
Het OM vindt dat de 32-jarige loods-medewerker zich schuldig heeft gemaakt aan het medeplegen van verduistering in dienstbetrekking. Tegen hem eiste de officier van justitie eiste 18 maanden gevangenisstraf. Tegen de 40-jarige chauffeur eiste de officier 14 maanden gevangenisstraf voor diefstal in vereniging.

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Seagate

Suricat

SequriX

Videoguard

Wordt een partner