Tot 28 jaar cel geëist voor gekwalificeerde doodslag

De officier van justitie van het arrondissementsparket in Amsterdam eist een celstraf van 28 jaar tegen een 42-jarige man die ervan verdacht wordt op 23 oktober 2019 de 49-jarige Servische pizzeriahouder Goran Savic te hebben doodgeschoten. Tegen drie medeplichtigen werden straffen van 18 tot 25 jaar geëist.

Savic was niet het doelwit van de verdachten. Het ging om een andere man in de pizzeria, Jovan Durovic, die volgens Servische drugsbendes tientallen miljoenen euro’s zou hebben verduisterd en daarom dood moest. Toen de restauranteigenaar deze man wilde beschermen door de schutter beet te pakken, werd hij doodgeschoten. Vervolgens werd het doelwit neergeschoten, maar die wist de aanslag te overleven. Wel raakte hij zwaar gewond.

Voorbereiding
De politie wist de schutter kort na de aanslag aan te houden. In zijn vluchtauto werd het vuurwapen aangetroffen waarmee is geschoten, op zijn handen werden schotresten aangetroffen en in de auto werd een telefoon gevonden die zo bleek later is gebruikt bij de voorbereiding van de aanslag. Ook kwam de kleding van de schutter op de camerabeelden overeen met de kleding die de verdachte droeg.

Spotters
Uit het politieonderzoek, onder meer bestaande uit het horen van getuigen en het bestuderen camerabeelden, werd duidelijk welke rol de verschillende verdachten hadden. De 42-jarige man wordt ervan verdacht daadwerkelijk te hebben geschoten, terwijl de drie andere verdachten de rol van ‘spotter’ hadden. Op verschillende dagen vlak voor de schietpartij peilden hun telefoons uit in de buurt van de pizzeria. Een paar dagen voor de schietpartij werden twee telefoons aangeschaft, een voor de schutter en de ander voor de spotters.

Verzwaring
De 42-jarige man wordt verdacht van ‘gekwalificeerde doodslag’ op de restauranthouder. Terwijl hij op het eigenlijk doelwit schoot, werd hij gehinderd door de restauranthouder die hem van achteren beetpakte en hem vasthield. Hij was hem tot last, en daar wilde de schutter vanaf. Omdat hij hem hinderde of omdat hij wilde vluchten, maar in ieder geval koos de schutter ervoor om diegene die hem van achteren beetpakte neer te schieten, door het wapen naar achteren te richten en te schieten, waarbij de restauranthouder dodelijk werd geraakt. Hierom is er sprake van een verzwaring, namelijk gekwalificeerd doodslag. Daarnaast wordt de man verdacht van poging moord op het eigenlijke doelwit.

Motief onbekend
De officier benadrukte tijdens haar requisitoir de ernst en de triestheid van de zaak. De onschuldige restauranthouder had een vrouw en kinderen. “Deze vier mannen die deze dagen voor uw rechtbank zitten, hebben een gezin verwoest. En waarom? Voor geld? De exacte reden kennen we niet, maar we mogen ervan uit gaan dat ze flink betaald hebben gekregen. En dat kun je enkel en alleen afstraffen met langdurige gevangenisstraffen.”
Ze eiste tegen de 42-jarige verdachte een celstraf van 28 jaar wegens gekwalificeerde doodslag en poging moord. De 23-jarige verdachte uit IJmuiden en de 30-jarige verdachte zonder vaste woon- of verblijfplaats hoorden 25 jaar tegen zich eisen wegens medeplegen. Tegen een 36-jarige verdachte uit Amsterdam eiste ze 18 jaar cel.

Deel dit artikel via: