Tot 40 maanden cel geëist voor bankhelpdeskfraude
Tussen oktober 2020 en december 2020 werden diverse personen slachtoffer van bankhelpdeskfraude, waarbij verdachten, afkomstig uit Den Helder, Schagen en Den Haag, in wisselende samenstelling ruim 128.000 euro wisten buit te maken.
Ze hanteerden vaak dezelfde truc, waarbij de slachtoffers, hoofdzakelijk ouderen, telefonisch werden benaderd door iemand die zich voordeed als bankmedewerker van ING of ABN Amro. De slachtoffers kregen te horen dat er mogelijk fraude was gepleegd met hun bankrekening en om hun geld veilig te stellen, moesten ze hun inloggegevens en pincodes verstrekken. Vervolgens moesten ze hun pinpas in een envelop doen die later aan de deur zou worden opgehaald.
Aanzienlijke gevolgen
De gevolgen waren aanzienlijk, aangezien de oplichters, nadat ze de passen hadden verkregen, duizenden euro’s van de slachtoffers opnamen. De totale buit bedroeg op basis van alle aangiftes 128.684,93 euro. De officier van justitie noemde dit een schaamteloze vorm van zelfverrijking ten koste van kwetsbare ouderen. Het Openbaar Ministerie eiste daarom celstraffen tegen alle verdachten. De hoogste eis was voor een 28-jarige man uit Den Helder, die een leidende rol had en eerder was veroordeeld voor geweldsdelicten: 40 maanden gevangenisstraf. Een 26-jarige man uit Den Helder, die al vastzat vanwege een andere zaak, kreeg een eis van negen maanden. Tegen een 37-jarige man uit Schagen werd zes maanden geëist, tegen een 22-jarige man uit Den Haag twaalf maanden en tegen een 27-jarige man uit ’t Zand vijf maanden. Een 23-jarige man uit Den Helder werd geconfronteerd met een deels voorwaardelijke jeugddetentie.
Wegwerp Nokia’s
De verdachten belden de slachtoffers altijd via prepaid-nummers vanuit Den Helder en gebruikten een Nokia 105. Ze straalden zendmasten aan in de nabije omgeving van hotels, waarbij ze kamers hadden geboekt. Tijdens deze gesprekken werden namen en persoonlijke gegevens van slachtoffers genoteerd. Bij de aanhouding van een verdachte werden luxegoederen, sierraden, telefoons (waaronder 25 ‘wegwerp’-Nokia’s) en andere bezittingen aangetroffen die verband hielden met de bankhelpdeskfraude, wat het OM beschouwt als een vorm van witwassen van de gestolen buit. Geen van de verdachten nam verantwoordelijkheid voor zijn daden, wat de officier van justitie zorgen baarde. De uitspraak volgt op 14 februari.