Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

SmartSD

Kiwa

Add Secure

Advancis

2N

Paxton

RoSecure

Bosch Security Systems

Ajax Systems

Nenova

Milestone

SmartCell

Alphatronics

Traka ASSA ABLOY

Lobeco

PG Security Systems

IDIS

NIBHV

HD Security

JMB Groep

Seagate

GFT

ASSA ABLOY

De Beveiligingsjurist

Genetec

VVNL

Akuvox

Sequrix

Trigion

CDVI

Nimo Dog Security

Hanwha Vision Europe

Avigilon Alta

ARAS

Seris

SMC Alarmcentrale

CSL

ASIS

VBN

ADI

Explicate

Regio Control Veldt

Gold-IP

Centurion

VideoGuard

Connect Security

Eagle Eye Networks

G4S

Multiwacht

HID

Masset Solutions

Uniview

Unii

CardAccess

Brivo

i-Pro

EAL

Optex

Alarm Meldnet

Bydemes

VEB

Crown Security Services

Secusoft

Dero Security Products

Top Security

Oribi ID Solutions

Securitas

NetworxConnect

DZ Technologies

Hikvision

VAIBS

20face

Paraat

Eizo

OSEC

BHVcertificaat.online

SOBA

Nimo Drone Security

Service Centrale Nederland

Tot 4,5 jaar cel geëist voor handel in wapens

30 november 2022
Redactie
22:21

Het Openbaar Ministerie eist celstraffen tot vierenhalf jaar tegen drie Utrechters die verdacht worden van wapenhandel. In het onderzoek naar de drie mannen werden onder andere automatische vuurwapens en stroomstootwapens in beslag genomen.

De verdachten hebben met die handel, volgens de officier van justitie, totaal geen rekening gehouden met de gevolgen voor de maatschappij en uitsluitend gehandeld uit winstbejag. “Het behoeft eigenlijk geen betoog dat het ongecontroleerde bezit van (vuur)wapens en munitie een onaanvaardbaar risico voor de veiligheid van personen met zich brengt en bovendien de in de samenleving bestaande gevoelens van onveiligheid versterkt.”

Pseudokoop
Het onderzoek naar de verdachten startte in mei 2022 als de politie via chat-app Telegram op een openbare groep stuit met de naam ‘Wapenhandel RC’. Via deze chat legden agenten contact met een aanbieder die vuurwapens verkoopt. Een dag later volgde een afspraak in Utrecht waarbij een automatisch vuurwapen en munitie wordt gekocht. Deze zogenaamde pseudokoop leidde uiteindelijk naar drie verdachten die volgens het OM betrokken waren bij de handel in verschillende soorten wapens. Bij een doorzoeking van een woning in Utrecht werden nog twee automatische vuurwapens, met bijbehorende munitie, zestien peppersprays, tien tasers, vier boksbeugels, een stiletto, een ploertendoder, een valmes en drie vilmessen gevonden.

Wapenhandel als beroep
Bij één van de drie verdachten, een 38-jarige man, acht het OM bewezen dat hij van wapenhandel een gewoonte heeft gemaakt. “Nu verdachte zich kennelijk al dusdanig in het milieu gevestigd had dat inkoop geen probleem was en uit het dossier afgeleid kan worden dat hij er ook al een aanzienlijk aantal verkocht heeft, kan daaruit geconcludeerd worden dat hij een beroep heeft gemaakt van de handel in wapens”, legt de officier van justitie uit.
Het Openbaar Ministerie beschouwt hem als de duidelijke hoofdverdachte in dit onderzoek. Daarom eist de officier van justitie tegen deze hem een gevangenisstraf van vierenhalf jaar, geheel onvoorwaardelijk. Daarnaast is tegen hem een voorwaardelijke geldboete van 25 duizend euro geëist.

Medeplegen
De 22-jarige man die de hoofdverdachte hielp is volgens het OM schuldig aan het medeplegen van wapenhandel. Tegen hem eist het OM een gevangenisstraf van drie jaar waarvan een jaar voorwaardelijk.
Bij de derde verdachte, een 46-jarige man, werden de wapens in huis gevonden. “Daarmee is hij in de visie van het OM medeplichtig aan wapenhandel”, vertelt de officier van justitie. “Door zijn woning voor de opslag van die wapens ter beschikking te stellen heeft hij deze wapens ook tezamen en in vereniging voorhanden gehad.” Daarvoor eist het OM een gevangenisstraf van een jaar waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Videoguard

SequriX

Suricat

Seagate

Wordt een partner