Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Oribi ID Solutions

Trigion

Unii

Ajax Systems

Kiwa

SmartSD

Uniview

Lobeco

Multiwacht

i-Pro

Brivo

20face

G4S

Seagate

Add Secure

Centurion

Seris

Explicate

Connect Security

SmartCell

Securitas

CSL

Paxton

Nimo Drone Security

Hikvision

Service Centrale Nederland

Advancis

Masset Solutions

HID

Bydemes

ADI

Traka ASSA ABLOY

BHVcertificaat.online

ASSA ABLOY

VEB

CardAccess

Optex

Hanwha Vision Europe

ARAS

Top Security

VBN

JMB Groep

2N

Eagle Eye Networks

VVNL

GFT

NIBHV

Regio Control Veldt

Bosch Security Systems

Eizo

Alphatronics

Akuvox

NetworxConnect

CDVI

Gold-IP

VAIBS

HD Security

VideoGuard

SMC Alarmcentrale

Sequrix

Nimo Dog Security

Milestone

OSEC

Nenova

EAL

Secusoft

Paraat

Crown Security Services

Avigilon Alta

PG Security Systems

De Beveiligingsjurist

Dero Security Products

ASIS

SOBA

DZ Technologies

IDIS

Genetec

RoSecure

Alarm Meldnet

Tot 7 jaar cel voor fataal uitgaansgeweld op Mallorca

18 november 2022
Redactie
12:41

De 20-jarige Sanil B. uit Hilversum is mede verantwoordelijk voor de dood van de 27-jarige Carlo Heuvelman uit Waddinxveen. De rechtbank Midden-Nederland oordeelt op grond van DNA dat er voldoende bewijs is dat hij in de nacht van 13 op 14 juli tegen het hoofd van Carlo heeft geschopt die op de grond lag.

Enkele dagen na het incident overleed Carlo Heuvelman in een ziekenhuis in Mallorca aan zijn verwondingen. In totaal zijn 8 van de 9 verdachten veroordeeld voor hun deelname aan het geweld, voornamelijk tot gevangenisstraffen. Eén verdachte is geheel vrijgesproken. Twee medeverdachten worden van de doodslag op Carlo vrijgesproken omdat tegen hen het bewijs ontbreekt.

Wat er gebeurde
In de nacht van 13 op 14 juli vorig jaar ging het gruwelijk mis op de boulevard van El Arenal op Mallorca. Allereerst was er in café De Zaak onenigheid over stoelen tussen een groepje Hilversumse jongeren en een groep andere Nederlandse vakantiegangers uit Heerhugowaard. Buiten kwam het tot een confrontatie waarbij twee mannen uit Heerhugowaard werden geslagen. Het geweld ging later verder voor de naastgelegen Level Dining Lounge. Op camerabeelden is een groot gedeelte van dit geweld te zien. Daarop is te zien dat één van de mannen uit Heerhugowaard uiteindelijk op de grond belandt. De verdachten Sanil B., D.v.S., M.Te. en K.B hebben – zoals dat juridisch van belang is – nauw en bewust samengewerkt. Ze hebben zowel gelijktijdig als afwisselend voortdurend geweldshandelingen tegen het slachtoffer gepleegd. Geen van hen heeft zich hiervan gedistantieerd. Dat maakt dat deze vier Hilversummers zich schuldig hebben gemaakt aan een poging doodslag op het slachtoffer uit Heerhugowaard. Daarnaast veroordeelde de rechtbank hen én twee anderen van de Hilversumse groep voor het plegen van openlijk geweld bij café de Zaak en/of de Level.

De dood van Carlo
Na de gewelddadigheden voor de Zaak en de Level kwam het enige tijd later opnieuw tot een geweldsexplosie, verder op de boulevard voor café de Bier-Express. Daarbij is Carlo dodelijk gewond geraakt en uiteindelijk op 18 juli in het ziekenhuis op Mallorca overleden. Volgens het Openbaar Ministerie zijn drie verdachten verantwoordelijk voor de dood van Carlo: S.B., M.Te. en H.B. De Hilversumse groep kwam voor de Bier-Express in confrontatie met een groep uit Waddinxveen. Op een gegeven moment sprongen S.B. en K.B. op de mannen in. Bij het begin van deze vechtpartij waren in elk geval deze twee verdachten, én M.Te., H.B., D.v.S. L.O. en S.F. aanwezig. In korte tijd volgden meerdere geweldshandelingen elkaar op. Carlo is op zijn hoofd geslagen en op de grond gevallen. Daarna is hij meerdere keren tegen zijn hoofd en bovenlichaam geschopt en buiten bewustzijn en ernstig gewond op de grond achtergebleven. Twee andere slachtoffers werden geslagen, maar konden gewond wegvluchten. Weer een ander slachtoffer is tegen de grond gewerkt. Net als Carlo is ook hij tegen het hoofd geschopt. Deze man is ook buiten bewustzijn op de grond achtergebleven. Een laatste slachtoffer werd geslagen en geschopt en er werd geprobeerd om hem te tackelen. Hij wist overeind te blijven en te ontkomen.

Wat is er gebeurd met Carlo?
De zeven verdachten die vanaf het begin betrokken waren bij het geweld voor de Bier-Express hebben zich daarmee schuldig gemaakt aan openlijk geweld. S.B. en H.B. hebben met het schoppen tegen het hoofd van één van de slachtoffers die op de grond lag zich schuldig gemaakt aan een poging doodslag op hem. En van verdachte S.B. staat vast dat in elk geval hij ook tegen Carlo’s hoofd heeft geschopt.
De gewelddadigheden op Mallorca zijn in meer of mindere mate door alle verdachten bekend, behalve het geweld tegen Carlo. Geen van de verdachten zegt Carlo geschopt te hebben en ook niet gezien te hebben wie Carlo raakte. Van bijna alle geweldshandelingen zijn (camera)beelden, behalve van het geweld tegen Carlo. De rechtbank moet vaststellen of de drie verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan de doodslag op Carlo. Voor verdachten M.Te. en H.B. is dat niet vast te stellen. Dat ligt anders voor verdachte S.B.

Meerdere bewijsmiddelen
Uit het dossier blijkt dat er meerdere jongens om Carlo heen stonden en hem in zijn gezicht hebben gestompt. Na één van de vuistslagen in zijn gezicht is Carlo achterover gevallen op de grond. Vervolgens hebben meerdere jongens Carlo getrapt tegen zijn bovenlichaam en zijn hoofd, waarbij minimaal één trap op zijn hoofd raak was. De rechtbank stelt vast dat S.B. in elk geval één van die jongens is die hem heeft geschopt, ondanks zijn stellige ontkenning. Meerdere bewijsmiddelen wijzen in zijn richting, waarvan twee doorslaggevend zijn. Allereerst is er een getuige die vanaf het begin heeft verklaard over het signalement van één van de mannen die schopte. Dat signalement komt overeen met S.B. Daarnaast is er op de schoen van S.B. DNA van Carlo gevonden. De rechtbank stelt dan ook vast dat zowel S.B. als ten minste één ander Carlo heeft geschopt terwijl hij op de grond lag. Wie die andere persoon, of personen, zijn kan de rechtbank niet vaststellen. Tegen M.Te. en H.B. ontbreekt in ieder geval het bewijs.

Groepsgeweld
De rechtbank concludeert dat er op Mallorca sprake is geweest van zinloos en extreem uitgaansgeweld. Met in dit geval fatale gevolgen. Dat gevolg speelt natuurlijk een belangrijke rol in de strafoplegging. Maar ook als Carlo niet zou zijn overleden was er nog steeds sprake van zeer ernstige feiten. Het grootste gedeelte van de verdachten deinst er kennelijk niet voor terug fors geweld te gebruiken, waarvan een aantal verdachten zelfs weerloze slachtoffers die op de grond liggen nog te lijf gaan. Het mag zo zijn dat dit allemaal niet het vooropgezette plan was van de Hilversummers, maar wat wel gezegd mag worden is dit: het is de angst van veel jongeren – en waarschijnlijk ook van hun ouders – dat ze op een uitgaansavond een groep als deze tegenkomen. Er was sprake van groepsgeweld waarin ieders aandeel heeft bijgedragen aan de ernstige gevolgen. Vooral het geweld bij de Bier-Express weegt zwaar mee bij het opleggen van de straffen. Dit geweld was gericht tegen de hele groep, dus ook tegen Carlo. De ernstige gevolgen hebben dus ook voor iedereen invloed op de straf. Bovendien was de groep Hilversummers daarvoor ook al betrokken bij het geweld bij de Zaak en de Level.

Welke straffen moeten er dan volgen?
Het Openbaar Ministerie heeft in de zaak van S.B. een gevangenisstraf van 10 jaar geëist en in de zaken van M.Te. en H.B. een gevangenisstraf van 8 jaar. De hoogte hiervan was voornamelijk gebaseerd op de doodslag van Carlo. Nu dit niet bewezen kan worden bij M.Te. en H.B. is het vanzelfsprekend dat de straf voor hen lager uitvalt dan de eis. In het geval van S.B. heeft de rechtbank meegewogen dat hij zeer ernstig geweld heeft gepleegd op de boulevard van El Arenal en daarbij het risico dat de slachtoffers zouden overlijden voor lief heeft genomen. Maar hij was die avond niet op stap gegaan om iemand van het leven te beroven. Ook weegt zijn jonge leeftijd mee en heeft de rechtbank gekeken naar straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd. Naast deze drie ‘hoofdverdachten’ had het Openbaar Ministerie alleen in de zaak van D.v.S. een eis op tafel gelegd die inhield dat hij nog terug zou moeten naar de gevangenis. De rechtbank vindt dat geen recht doen aan de ernst van de feiten. Alle verdachten, met uitzondering van de vrijgesproken verdachte en L.v.d.H (die niet bij het geweld bij de Bier-Express betrokken was)., krijgen een onvoorwaardelijke celstraf. Dit betekent voor de vijf verdachten die al eerder in voorarrest zaten dat zij vanaf de uitspraak (weer) vast zitten.

Beslissingen per verdachte
S.B. (20) veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf.
H.B. (19) veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf.
M.Te. (19) veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf.
K.B. (20) veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf.
D.v.S. (19) veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf.
L.O. (19) veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf.
S.F. (19) veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf.
L.v.d.H. (20) veroordeeld tot 150 uur taakstraf en 2 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.
M.Ti. (19) vrijspraak.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

SequriX

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner