Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Secusoft

ASIS

Unii

JMB Groep

Avigilon Alta

HID

BHVcertificaat.online

RoSecure

Regio Control Veldt

Bydemes

ARAS

De Beveiligingsjurist

ADI

VEB

Sequrix

Paraat

Centurion

Uniview

Nimo Dog Security

Advancis

Seris

NIBHV

Lobeco

Seagate

Traka ASSA ABLOY

VAIBS

VideoGuard

EAL

Oribi ID Solutions

Dero Security Products

Multiwacht

SOBA

Brivo

OSEC

Alphatronics

SmartSD

VVNL

VBN

G4S

Nimo Drone Security

HD Security

Nenova

Akuvox

Milestone

Paxton

CDVI

Alarm Meldnet

20face

PG Security Systems

Hikvision

GFT

Eagle Eye Networks

Ajax Systems

Bosch Security Systems

i-Pro

Explicate

Kiwa

CSL

Hanwha Vision Europe

NetworxConnect

Connect Security

2N

Top Security

ASSA ABLOY

Optex

Trigion

IDIS

Securitas

Eizo

Add Secure

Gold-IP

Crown Security Services

Service Centrale Nederland

SMC Alarmcentrale

Genetec

CardAccess

SmartCell

Masset Solutions

DZ Technologies

Tot ruim 14 jaar cel geëist tegen internationale drugsorganisatie

31 mei 2024
Redactie
08:38

Het grootschalige en internationale karakter, de lange duur, de ontwrichtende werking op maatschappij en milieu: vandaag stond het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Brabant uitgebreid stil bij een criminele organisatie die zich schuldig zou hebben gemaakt aan de productie van synthetische drugs. In deze zaak worden zestien verdachten vervolgd. Het OM eist jarenlange celstraffen tegen de verdachten.

Het onderzoek kwam op gang nadat in november 2020 informatie bij de politie binnenkwam dat meerdere personen in de Brabantse onderwereld zich zouden bezighouden met onder meer de productie van synthetische drugs. Het zou gaan om de productie van amfetamine, metamfetamine en MDMA. Tijdens het onderzoek, dat ongeveer twee jaar duurde, kwam een groot aantal verdachten in beeld. In soms wisselende samenstellingen zouden de mannen zich bezighouden met het produceren van synthetische drugs en alles wat daarbij kwam kijken. Een groot aantal productielabs werd in de loop van het onderzoek opgerold. In Peer (België) en Oeffelt werden bovendien in aanbouw zijnde productielabs ontdekt.

Grootschalig en internationaal
Uit het onderzoek kwam volgens het OM een beeld naar voren van een criminele organisatie die internationaal en op grootschalige wijze opereert. Maar liefst 8 labs draaiden bijna 2,5 jaar. Er waren duizenden liters en kilo’s drugs aanwezig, goed voor vele miljoenen xtc-pillen. Grondstoffen werden uit het buitenland gehaald en grote hoeveelheden drugsafval werden in de natuur gedumpt. Aan de productie kwam een einde toen de politie op 17 en 18 oktober 2022 op ongeveer vijftig locaties zoekingen verrichtte. De eerste negen verdachten werden in die periode gearresteerd. Later werden ook de overige verdachten opgepakt. De recherche verzamelde in het onderzoek een keur aan bewijs, onder meer uit gekraakte chatgesprekken, afgeluisterde telefoongesprekken en observaties.

Professionele organisatie
Naar oordeel van het OM gaat het hier om een strak geleide criminele organisatie met een duidelijke rolverdeling tussen de verdachten. De officier van justitie: “De leek zal zien dat sprake is van een duidelijke hiërarchie en taakverdeling. De door de verschillende verdachten beklede functies zouden zo kunnen worden teruggevonden in een functiehuis van een commercieel bedrijf. De verschillende functies zoals die in een legaal bedrijf worden gezien, zijn ook bij dit bedrijf aanwezig: een algemeen directeur, een directeur bedrijfsvoering, zzp’ers en werknemers.” De professionaliteit blijkt volgens het OM ook uit de wijze waarop drugsafval werd geloosd. Zo werd giftig afval in Someren in de directe nabijheid van een waterwingebied de grond in gepompt. De provincie Noord-Brabant betaalde bijna drie ton aan opruimkosten en wil de schade daarom verhalen op enkele verdachten.

Eis
Het OM verwijt de verdachten dat zij op de een of andere manier betrokken zijn geweest bij de productie van drugs. Naar oordeel van het OM kan de ernst van de feiten met enkele kernwoorden worden getypeerd: grootschalig, internationaal, schadelijk, corrumperend en gewelddadig. In deze zaak eist het OM daarom lange celstraffen voor de verdachten, tot een maximale celstraf van ruim 14 jaar voor de hoofdverdachte en onbetwiste leider van de criminele organisatie. De uitspraak van de rechter staat gepland op 18 juli.

Deel dit artikel via:

Vlog 8

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner