Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Traka ASSA ABLOY

Secusoft

SMC Alarmcentrale

ADI

SOBA

Trigion

Paraat

SmartSD

Paralax

Add Secure

Van Dusseldorp Training

Seagate

Regio Control Veldt

VBN

Synguard

Paxton

ASIS

Nenova

G4S

Eizo

Ajax Systems

Centurion

Unii

Advancis

MOBOTIX

Hanwha Vision Europe

LUGN

Bydemes

Securitas

Masset

ARAS

Uniview

Gold-IP

Multiwacht Security

OpenEye

Intrasec

CDVI

Distri Company

VisionPlatform.ai

Genetec

Alphatronics

Service Centrale Nederland

VVNL

Milestone

Hikvision

SmartCell

Eagle Eye Networks

Brivo

HID

OSEC

i-Pro

Optex

Connect Security

Akuvox

Alarm Meldnet

NIBHV

Teletek

Sequrix

Aritech

Crown Security Services

2N

HD Security

Network Optix

Top Security

VAIBS

ASSA ABLOY

Lobeco

IDIS

Seris

Kidde Commercial

VEB

Bosch Security Systems

VGN Group

BHVcertificaat.online

MPL

Tot vier jaar cel geëist tegen Roemeense zakkenrollers

19 mei 2025
Redactie
06:03

Het Openbaar Ministerie (OM) eist vier jaar cel tegen een 24-jarige vrouw en zestien maanden cel tegen een 21-jarige man uit Roemenië. Deze straffen zijn volgens het OM nodig om het rondtrekkende duo te laten stoppen met hun rooftochten. Ze worden ervan verdacht telefoons te hebben gestolen in Utrecht, Rotterdam, Uden en Amsterdam. “Beide verdachten waren in Nederland om café- en restaurantgangers te ‘verlossen’ van hun telefoons.”

Het stel kon op 6 december 2024 worden aangehouden dankzij een oplettend slachtoffer. Zij ontdekte kort na de diefstal dat de vrouwelijke verdachte er met haar telefoon vandoor wilde gaan. Het slachtoffer volgde de vrouw het restaurant uit naar buiten en trof daar niet alleen de verdachte, maar toevallig ook een surveillancewagen van de politie. Hierdoor konden de vrouw en haar chauffeur, de mannelijke verdachte, direct worden aangehouden.

Mobiele bandieten
In hun auto werd onder andere een verborgen ruimte gevonden, waar verschillende telefoons in zaten, gewikkeld in aluminiumfolie. De politie heeft vervolgens goed werk verricht door te onderzoeken of er meer telefoondiefstallen aan deze verdachten gekoppeld konden worden. Dit leverde een berg aan bewijs op. “Wat het OM betreft is er voldoende bewijs dat beide verdachten als mobiele bandieten in Nederland aanwezig waren om café- en restaurantgangers te ‘verlossen’ van hun telefoons”, concludeert de officier van justitie.
Uiteindelijk is besloten te stoppen met het verzamelen van aangiftes en camerabeelden, niet omdat er geen aanknopingspunten meer waren, maar omdat de capaciteitsinzet te groot werd. Dit is een blijvend dilemma voor het OM: de tijd die in de ene zaak wordt gestopt, kan niet in een andere worden gestopt. Dat betekent keuzes maken. Daarom heeft het OM het bij deze zaken gehouden.

Camerabeelden
In het dossier zit, volgens het OM, voldoende om te bewijzen dat dat de vrouwelijke verdachte in ieder geval achttien telefoons heeft gestolen. Dat blijkt voornamelijk uit camerabeelden. Ook vindt het OM het bewezen dat de mannelijke verdachte in ieder geval op 6 december 2024 haar chauffeur was. Omdat hij volgens het OM wist dat de vrouw telefoons stal en hij haar hier bewust bij hielp, heeft het OM de rechtbank verzocht om hem te veroordelen voor het medeplegen van het stelen van vijf telefoons.
Diefstal van telefoons is in drukke steden een groot probleem. In Utrecht neemt de problematiek toe en werd recent een campagne gestart om mensen te waarschuwen. Met de tekst ‘Stop ‘m weg’ worden bezoekers van het centrum in Utrecht erop gewezen dat ze hun telefoon of portemonnee beter niet in hun achterzak kunnen steken, maar liever in een binnenzak of achter een rits. Vooral op drukke plaatsen, zoals op het station, in cafés en restaurants of tijdens het winkelen, moet je alert zijn. Ook uitgaanspubliek is aantrekkelijk voor zakkenrollers, omdat mensen vaak onder invloed zijn van alcohol.

Veroordeeld in het buitenland
In de visie van het Openbaar Ministerie zouden deze twee verdachten niet uit zichzelf gestopt zijn met stelen. Beide verdachten zijn eerder veroordeeld voor diefstallen in het buitenland, waar ze voorwaardelijke straffen opgelegd kregen. Dat heeft er niet voor gezorgd dat het stel is gestopt met hun rooftochten, alleen dat zij verplaatsten naar een ander land. Daarom is wat het OM betreft nu alleen een forse onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend.
De verdachten krijgen een hogere straf, omdat ze aan meerdere delicten kunnen worden gelinkt. En de slachtoffers krijgen de kans om een schadevergoeding in te dienen. In deze zaak vragen de slachtoffers in totaal meer dan twaalfduizend euro aan materiële schadevergoeding, die in de visie van het OM grotendeels toewijsbaar is.
Tegen de 24-jarige vrouw eist het Openbaar Ministerie een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vier jaar. De 21-jarige man moet, als het aan het OM ligt, zestien maanden de gevangenis in. De rechtbank doet op 5 juni 2025 uitspraak.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

SequriX

Boon Edam

Distri Company

Seagate

Suricat

Artitech Kidde Commercial

Wordt een partner