Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

HD Security

IDIS

Bydemes

Masset Solutions

Sequrix

VAIBS

CSL

Alarm Meldnet

SOBA

CardAccess

De Beveiligingsjurist

OSEC

ARAS

GFT

Seris

Akuvox

JMB Groep

Traka ASSA ABLOY

Eizo

Genetec

ASIS

Brivo

EAL

Kiwa

Nenova

Uniview

Bosch Security Systems

Milestone

PG Security Systems

Add Secure

NetworxConnect

Alphatronics

Dero Security Products

Paraat

Trigion

Unii

SmartCell

Centurion

Nimo Drone Security

RoSecure

VEB

SmartSD

Explicate

Eagle Eye Networks

Paxton

Connect Security

Multiwacht

Nimo Dog Security

DZ Technologies

i-Pro

NIBHV

Lobeco

VVNL

VideoGuard

Oribi ID Solutions

Service Centrale Nederland

Seagate

Regio Control Veldt

Hikvision

Hanwha Vision Europe

SMC Alarmcentrale

Crown Security Services

G4S

Optex

Securitas

CDVI

Avigilon Alta

2N

ASSA ABLOY

Secusoft

Gold-IP

HID

ADI

BHVcertificaat.online

20face

Advancis

Top Security

VBN

Ajax Systems

Tot vijf jaar cel geëist voor organiseren van overvallen

13 oktober 2021
Redactie
09:36

Het Openbaar Ministerie heeft celstraffen oplopend tot vijf jaar geëist tegen drie mannen van 23, 28 en 19 jaar uit Almere. Ze worden er van verdacht – in wisselende samenstelling – twee overvallen door minderjarigen op telecomwinkels in Almere te hebben geïnitieerd of te hebben gefaciliteerd.

Hoewel de verdachten niet fysiek aanwezig waren bij de overvallen, moeten zij in de visie van het Openbaar Ministerie door hun rol gezien worden als medeplegers. Eerder dit jaar vervolgde het Openbaar Ministerie twee jongens van destijds 15 en 16 jaar voor het plegen van twee overvallen op telecomwinkels in Almere. Deze overvallen vonden plaats op 17 en 28 november 2020 aan de Stationsstraat en het Noordeinde. Medewerkers van de winkels werden bedreigd met een vuurwapen en een mes en er werd een grote hoeveelheid telefoons buit gemaakt. De twee jongens zijn hiervoor door de rechtbank veroordeeld tot jeugddetentie en begeleiding. Voor de overval op 17 november zijn eerder ook twee opdrachtgevers vervolgd.

Belangrijke rol gespeeld
Ook de 23-jarige man die terecht stond, is verdachte van de overval op 17 november 2020. Hij heeft volgens het Openbaar Ministerie de twee jonge overvallers van een mes en een revolver voorzien met als doel die bij de overval te gebruiken. Dat is uiteindelijk ook zo gebeurd. Ook was hij aanwezig bij de voorbereidingen en gaf hij de jongens aanwijzingen. Dit blijkt uit betrouwbare en gedetailleerde verklaringen van de jongens. De man heeft een dermate belangrijke en onmisbare rol gespeeld dat hem het medeplegen van de overval ten laste is gelegd. De verdachte ontkent zijn betrokkenheid.

Overval 28 november aan het Noordeinde
De 28-jarige en 19-jarige verdachten die terecht stonden worden verdacht van het medeplegen van de overval op 28 november 2020 aan het Noordeinde in Almere. De 28-jarige man heeft volgens het Openbaar Ministerie geregeld dat de twee jonge overvallers de overval zouden plegen. Hij voorzag ze van wapens, gaf ze instructies, regelde onder andere een scooter en vervoerde de overvallers tijdens de voorbereiding. Bovendien werd afgesproken dat de buit bij hem ingeleverd zou worden. Ook de 19-jarige verdachte speelde een actieve rol in de voorbereiding en daarmee in de uiteindelijke uitvoering van de overval. Zo plakte hij onder meer het kenteken van een bij de overval gebruikte scooter af en zat hij in een na de overval gereedstaande auto.

Getuigenverklaringen
De rol die de twee mannen gespeeld hebben, blijkt uit diverse elkaar ondersteunende getuigenverklaringen. Ook zijn bij de overval gebruikte voertuigen aan hen te linken en is op een telefoon van een van de verdachten een foto van een wapen aangetroffen dat na de overval in de bosjes langs de vluchtroute is gevonden. Beide mannen ontkennen bij de overval betrokken te zijn geweest.

Ernst van de feiten en strafeisen
De drie mannen die terecht stonden hebben het in de visie van het Openbaar Ministerie mogelijk gemaakt dat de betreffende winkels overvallen zijn. Tijdens een eerdere zitting werd onder meer dankzij de slachtofferverklaringen al duidelijk dat het veroorzaakte leed bij de betrokken medewerkers enorm is. Ze werden bedreigd met een vuurwapen en een mes, moesten op de grond gaan liggen, werden onder schot gehouden en om hun hals vastgepakt. Ze hadden geen idee hoe het zou gaan aflopen. Diverse slachtoffer kampen nog altijd met de gevolgen van deze traumatiserende gebeurtenis. En dat enkel omdat de verdachten snel geld wilden verdienen. Daar komt bij dat het OM het de verdachten aanrekent dat zij twee jongeren het vuile werk voor ze hebben laten opknappen. “Ze zijn gewoon te laf geweest om zelf te gaan. Wel de lusten, maar niet de lasten”, aldus de officier van justitie.

Lange straffen geëist
Lange gevangenisstraffen zijn daarom op hun plaats. Tegen de 23-jarige verdachte eiste de officier van justitie een gevangenisstraf van drieënhalf jaar voor het medeplegen van de overval op 17 november 2020. Aanvullend vorderde de officier van justitie dat deze verdachte een eerder voorwaardelijk opgelegd strafdeel van 26 dagen alsnog uit moet zitten. Tegen de 28-jarige man is een gevangenisstraf van vijf jaar geëist voor het medeplegen van de overval op 28 november 2020. Tegen de 19-jarige man is dat een gevangenisstraf van drieënhalf jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Hierbij is rekening gehouden met onder andere het verschillende aandeel en met het strafblad van de verdachten.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Seagate

SequriX

Videoguard

Suricat

Wordt een partner