Trigion start strijd tegen dreiging vanuit de lucht
Door de makkelijke verkrijgbaarheid van grote drones neemt de dreiging vanuit de lucht toe. Reden voor Trigion om samen met ForcePro een oplossing hiertegen te ontwikkelen. Deze werd onlangs gedemonstreerd op de locatie van ForcePro in het Brabantse Alphen.
Zoals veel nuttige uitvingen zijn drones ook te gebruiken voor criminele doeleinden, zoals spionage of het vervoer van wapens of drugs. De meeste potentiële doelwitten zijn hier niet of nauwelijks op voorbereid. “We zijn als de Amerikanen net voor 9/11”, zei Pieter Cobelens tijdens de door Trigion georganiseerde Drone Experience 2021. De oud-luchtmachtgeneraal hekelde de proceduremaatschappij die de VOC-mentaliteit heeft verdrongen. “Een ramp is prima, als die zich maar wel volgens de procedures voltrekt. Bij innovatieafdelingen van de overheid is het alleen maar ‘ja, maar…’ en ‘geen geld’. Helaas innoveren onze tegenstanders intussen wel. Al sinds 2007 bestaan er drones met gezichtsherkenning. Als je herkend wordt, vliegt je hoofd eraf.”
Voorspellende verdediging
Cobelens toonde enkele voorbeelden van innovaties, zoals een drone met camera die niet groter is dan en eruit ziet als een mug. “Met een vliegtuig kan je ook veel onheil uithalen, maar niet iedereen kan zo’n ding besturen. Bij drones ligt dat anders. Ze zijn overal te koop. Er zijn natuurlijk wel regels voor, maar het is bekend dat criminelen en terroristen zich daar doorgaans weinig van aantrekken.” De oud-generaal wees op het belang van voorspellende verdediging tegen drones. Dat krijg je niet voor elkaar met een ‘single information’-bron. Je hebt dus informatie vanuit meerdere bronnen nodig en dan loop je uiteraard tegen de privacyregels aan. Ik vind dat we maar eens gehakt moeten maken van mensen die zeuren over privacy. Iedereen weet toch wel waar u vandaag bent. Procedures zijn mooi, maar ze zorgen ervoor dat het tien jaar duurt voordat innovatie ingezet kan worden. Zet ze dus aan de kant als het gaat om de nationale veiligheid!”
Kunstmatige intelligentie
Het is niet waarschijnlijk dat Trigion de procedures aan de kant zal schuiven, maar het bedrijf wil in ieder geval binnen de kaders van de wet- en regelgeving bieden wat er mogelijk is om klanten te beschermen tegen aanvallen met drones. Dat doet het samen met ForcePro, leverancier van het detectiesysteem DroneShield. Met mobiele of vaste apparatuur is het mogelijk om drones te detecteren en daar uiteindelijk weer de vereiste actie op te nemen. De gespecialiseerde partner zorgt ervoor dat dit volgens de complexe richtlijnen gebeurt en dat de innovaties op het gebied van drones worden gevolgd. Bij detectie van een drone kan DroneShield het besturingssignaal onderdrukken, zodat de drone zijn missie niet kan volbrengen. Dronedetectie is overigens niet eenvoudig. Met kunstmatige intelligentie en machine learning onderscheidt het systeem drones van vogels en weersinvloeden die onnodig alarm kunnen veroorzaken.
Beveiligingsstrategie
Bij het signaleren van een drone, ziet een operator in de meldkamer een plattegrond met daarop de positie van het object. Detectie kan door het signaleren van het zoemende geluid van de drone, maar ook door het radiosignaal op te vangen. Beter is het nog om combinaties van sensoren te gebruiken, adviseert ForcePro. Het is zelfs mogelijk om eigen drones te laten vliegen, voor bijvoorbeeld surveillancerondes, en tegelijkertijd de vijandige drones te verstoren. Dat laatste gebeurt door de transmissie tussen piloot en drone te onderbreken. Veel drones keren dan automatisch terug naar de piloot, wat de kans op ongelukken met neerstortende toestellen verkleint. Tijdens de Drone Experience 2021 ging nog even aandacht uit naar drones voor surveillancetoepassingen en bijvoorbeeld het detecteren van natuurbranden. Er was zelfs een drone te zien die bedoeld is om andere drones te detecteren. Dat het fenomeen een belangrijk onderdeel van de beveiligingsstrategie gaat vormen, was wel duidelijk gemaakt.