TU Delft ontwikkelt tool voor veilig quantuminternet

Dankzij een baanbrekende ontwikkeling onder leiding van de TU Delft is een quantuminternet een stap dichterbij. Een internationaal team van wetenschappers heeft een besturingssysteem ontwikkeld waarmee quantuminternet kan worden geprogrammeerd zonder dat programmeurs diepgaande kennis van de techniek hoeven te hebben. Het quantuminternet wordt voorlopig als onkraakbaar beschouwd.
De bevindingen zijn vorige week gepubliceerd in het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift Nature. Het huidige internet werkt met bits die een waarde van 0 of 1 kunnen hebben. Quantumtechnologie maakt gebruik van quantumbits (qubits), die tegelijkertijd 0 én 1 kunnen zijn. Hierdoor ontstaat een razendsnelle en bijna onkraakbare vorm van communicatie. Als iemand probeert mee te luisteren, verandert de staat van de kwantumdeeltjes direct, waardoor afluisteren onmogelijk wordt. Dit maakt quantuminternet bijzonder interessant voor sectoren zoals defensie, overheid en de financiële wereld.
Hoewel quantumtechnologie nog in ontwikkeling is, experimenteren sommige organisaties er al mee. Zo werkt het Rotterdamse Havenbedrijf samen met Delftse start-up QBird aan een ultrabeveiligd netwerk dat niet gehackt kan worden. QBird groeit snel: in twee jaar tijd is het team uitgebreid van één naar 24 medewerkers, mede dankzij miljoeneninvesteringen van de EU en het Nationaal Groeifonds.
Nederland als quantumkoploper?
Nederland speelt een grote rol in de ontwikkeling van quantumtechnologie. Het Nationaal Groeifonds heeft 615 miljoen euro toegezegd voor onderzoek naar quantumcomputers, -netwerken en -sensoren. Daarnaast krijgt Amsterdam binnenkort een Europese quantumcomputer, gebouwd in opdracht van de Europese Commissie.
Toch rijst de vraag of Nederland genoeg investeert. Waar Nederland 1 miljard dollar in quantumonderzoek heeft gestoken, investeren andere landen fors meer: de VS 3,8 miljard, Duitsland 5,2 miljard en China zelfs 15,3 miljard dollar.