Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Alarm Meldnet

Bydemes

Centurion

Trigion

Masset Solutions

Explicate

Oribi ID Solutions

CSL

Paraat

ASSA ABLOY

Hikvision

ARAS

Network Optix

Alphatronics

Uniview

Optex

Regio Control Veldt

Genetec

SOBA

Advancis

PG Security Systems

SMC Alarmcentrale

Sequrix

Seagate

Multiwacht

SmartCell

Lobeco

Unii

SmartSD

2N

i-Pro

Traka ASSA ABLOY

OSEC

BHVcertificaat.online

Avigilon Alta

Service Centrale Nederland

NetworxConnect

VBN

CDVI

20face

NIBHV

Bosch Security Systems

Paxton

Crown Security Services

Ajax Systems

Secusoft

Eagle Eye Networks

Securitas

Nenova

VEB

VAIBS

Kiwa

IDIS

Akuvox

Milestone

Aritech

VideoGuard

DZ Technologies

G4S

CardAccess

Gold-IP

Hanwha Vision Europe

Seris

HD Security

ADI

Brivo

EAL

Eizo

HID

Add Secure

ASIS

VVNL

Dero Security Products

Connect Security

Top Security

Twee maanden cel voor hulpvaardige hacker

29 mei 2020
Redactie
12:55

Na het hacken van een website van een Haagse huisartsenpost bood een 29-jarige hacker uit Tiel aan het ‘lek’ te dichten. Dat zou dan wel rond de 20.000 euro gaan kosten. Dat is minder dan de mogelijke AVG-boete en de reputatieschade, voegde hij er dreigend toe. Reden voor het OM om 2 maanden cel te eisen.

Eerst een organisatie hacken. En vervolgens voor veel geld aanbieden om het ‘lek’ te dichten. Dat was kortgezegd het business model van een 29-jarige hacker uit Tiel. Hij vertelde zichzelf te zien als ‘white hat hacker’. Dat is iemand die vanuit maatschappelijk belang hackt. Maar dat zag het OM toch anders. De officier van justitie eiste vrijdag twee maanden cel.

Offerte
Het incident deed zich voor in augustus 2017. De directeur van een Haagse huisartsenpost werd gebeld met de mededeling dat zijn website ‘lek’ is. Daardoor is er toegang tot de persoonlijke gegevens van zijn artsen: e-mail-adressen, gebruikersnamen, wachtwoorden en bankrekeningnummers. Kort daarop ontving de directeur een offerte waarin voor een bedrag tussen de 16.500 en 23.000 euro werd aangeboden het ‘lek’ te verhelpen. De offerte gaat gepaard van een dreigende mededeling: ‘Er zal waarschijnlijk een boete betaald moeten worden wanneer dit openbaar wordt en er zal een flinke reputatieschade plaatsvinden.’

‘Acquisitie’
De directeur van de huisartsenpost vond deze vorm van ‘acquisitie’ te ver gaan en stapte naar de politie. Die kwam na onderzoek uit bij de man uit Tiel. Op diens laptop was de gelekte informatie terug te vinden. Ook kon het IP-adres dat tijdens de hack is gebruikt, worden gekoppeld aan zijn laptop. Verder bleek de man met de telefoon van zijn vriendin de praktijk gebeld te hebben en waren op zijn eigen telefoon screenshots te vinden van de gebruikte hackmethode.
Is er hier sprake van een strafbaar feit? Volgens de officier van justitie zeer zeker. Van niet strafbare ‘white hat hacking’ kan alleen onder bepaalde strikte voorwaarden sprake zijn en dat was hier niet het geval. Zo had de hacker zonder voorafgaand overleg met de huisartsenpost een ‘lek’ blootgelegd en bovendien ook nog gevoelige informatie gedownload en geld gevraagd om een en ander te verhelpen. Dat is sowieso een brug te ver, zo legde de officier uit. Hij eiste dan ook twee maanden cel (waarvan één maand voorwaardelijk).

De uitspraak is over twee weken.

Deel dit artikel via:

Schijn-zzp'ers

Premium partners

Aritech

Seagate

SequriX

Suricat

Videoguard

Wordt een partner