Tweemaal zoveel winkeldiefstal bij zelfscankassa’s

Dankzij zelfscankassa’s besparen supermarkten flink op personeelskosten. Aan de andere kant werken zij ook diefstal in de hand. 70 procent van de winkeldieven gaat via de zelfscankassa’s, zegt winkelier Ruud van der Laan tegen RTL Nieuws. Er wordt daarom gezocht naar nieuwe manieren om dit soort diefstallen tegen te gaan.

Iemand hoeft maar één artikel af te rekenen om een bonnetje te krijgen, waarmee het uitgangspoortje geopend kan worden. Als de controle faalt, kan dat tot grote schade leiden. Van der Laan, frachiser van Albert Heijn in Gennep, durft het niet volmondig te zeggen, maar denkt wel dat door de zelfscankassa’s het aantal diefstallen is toegenomen. Hij merkt dat omdat de winkelvoorraad sneller slinkt, dan de administratieve systemen aangeven. Via een geavanceerd camerasysteem kan hij achterhalen wie de vermiste producten uit de schappen hebben gehaald. Soms wordt een product in de jas of tas gestoken, maar veel vaker gebeurt het dat het niet gescand wordt bij de zelfscankassa.

Slechte beveiliging
Volgens RTL Nieuws zijn er geen betrouwbare cijfers over winkeldiefstallen. De reden is dat winkeliers zich er niet over uit durven te laten, omdat het wijst op falend management en slechte beveiliging. Onderzoekers van Leicester University toonden dat wetenschappelijk aan. Zij constateerden ook al dat vooral zelfscankassa’s diefstal in de hand werken. Volgens winkeladviseur Eelco Hos is het diefstalprobleem zelfs zo groot dat de besparing op personeelskosten er vaak teniet door wordt gedaan.
De winkelbedrijven zelf zijn positiever. Volgens Jumbo weten klanten dat er steekproefsgewijs gecontroleerd wordt, waardoor zij niet snel zullen sjoemelen. Derving heeft volgens deze keten ook andere oorzaken dan diefstal.
Albert Heijn zegt geen significante stijging te zien van het aantal diefstallen. Anders zo het bedrijf niet bij zoveel filialen zelfscankassa’s gebruiken.

Oplossing
Steven Heijs, business developer bij het in winkelbeveiliging gespecialiseerde Nedap, zegt daarentegen dat elke winkelier erkent dat er via zelfscankassa’s minstens twee keer zoveel gestolen wordt als via reguliere kassa’s. Er is volgens hem ook weinig tegen te doen. Controle met camera’s leidt vaak tot privacyproblemen en dat geldt ook voor regelmatige tassencontrole. Zijn bedrijf heeft wel een alternatief. Sommige diefstalgevoelige producten kunnen van een kleine chip worden voorzien. Als een product met zo’n chip niet wordt betaald, ontvangt een medewerker een discreet alarm en kan een extra controle worden uitgevoerd. Bovendien wordt zo voorkomen dat klanten wel gecontroleerd worden, terwijl zij niets hebben gestolen. Klanten vinden dat niet altijd prettig.

Deel dit artikel via: