Uitbreiding openbare verlichting met cameratoezicht

In de gemeente Woensdrecht is de eerste Observer geïnstalleerd. Het betreft hier een geavanceerde buitencamera, die als cassette geplaatst kan worden op een willekeurige armatuur van verlichtingsfabrikant Sustainder. Volgens de leverancier is het een goede oplossing voor als op specifieke momenten extra toezicht nodig is.

Bij het installeren van de Observer met geïntegreerde buitencamera is een reeds geïnstalleerde armatuur van Sustainder als opstelpunt gebruikt. Woensdrecht wil met de cameramoduul de mogelijkheden bekijken om de veiligheid in de openbare ruimte te bevorderen. De Observer-cassette kan desgewenst op elke willekeurige armatuur van Sustainder in de gemeente geplaatst worden. Zo zijn flexibel camera’s te plaatsen in gebieden waar in specifieke periodes of op specifieke momenten extra toezicht nodig is. Het plaatsen van de Observer in de gemeente Woensdrecht is gedaan in samenwerking met installatiebedrijf Dynniq.

Analyses
De Sustainder Observer biedt volgens de fabrikant een laagdrempelige en efficiënte manier om cameratoezicht te integreren in het openbare verlichtingsnetwerk. De oplossing met geïntegreerde buitencamera is geschikt voor zowel de Anne- als de Alexia-armatuur. De Anne Observer bevat vier camera’s die samen 360° zicht geven. De Alexia Observer bevat twee camera’s met een zicht van in totaal 226°. De videostreams kunnen lokaal worden opgeslagen of worden verzonden via een draadloze 4G of Wi-Fi verbinding. Met de optionele geïntegreerde ‘Edge computing’ modules (CPU) kunnen analyses van de video-opnames worden uitgevoerd. Dit maakt detectie van specifieke acties/scenario’s mogelijk in plaats van enkel ‘beweging’. Gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld inbraak, rellen, het beklimmen van een hek en illegale (drugs) afvalstorting kunnen hierdoor worden herkend. Handhaving kan vervolgens op basis van de situatie direct gepast handelen. De Observer kan als losse cassette geleverd worden als aanvulling op de Sustainder-armaturen die momenteel al in gebruik zijn.

Deel dit artikel via: