Uitgebreide integratie van brandveiligheid in gebouwbeheer

Veel brandmeldpanelen leveren beperkte informatie. Er is brand of er is geen brand. Met de integratie van brandmeldpanelen in WinGuard van Advancis verandert dat grondig. Per melder is in te stellen welke procedure gevolgd moet worden. Bovendien krijgen PAC en RAC alle informatie over de omvang en locatie van de brand.

WinGuard is een zeer uitgebreid platform voor het beheer van gebouwinstallaties. Het automatiseert vele handelingen, waardoor gebouwen efficiënter te gebruiken zijn. Ook de veiligheid wordt er in belangrijke mate mee bevorderd. Zeker sinds het ook mogelijk is geworden brandmeldpanelen te integreren. Er zijn daarvoor inmiddels zestig interfaces ontwikkeld voor de meest gebruikte brandmeldpanelen in de markt. Brandmeldinstallaties blijven autonoom functioneren, maar zorgen er via de koppeling met WinGuard voor dat de juiste procedures worden gevolgd en dat de brand effectiever bestreden kan worden.

Waar de brandweer naar toe moet
In plaats van het bekende paneel met rode lampjes kan bijvoorbeeld een groot display bij de ingang worden geplaatst, dat op plattegronden exact aangeeft waar de brandweer naar toe moet. Deze waardevolle informatie kan ook worden doorgestuurd naar de BHV, de portiersloge, de particuliere alarmcentrale (PAC) en de meldkamer van de brandweer (RAC). Als input zijn standaard CAD-tekeningen van het gebouw te gebruiken. Daarop worden de detectoren, brandscheidingen en andere relevante zaken aangegeven. WinGuard heeft speciale functies die dat vergemakkelijken. Daarnaast worden met het platform ook andere relevante zaken beheerd, zoals de toegangsverlening en aanwezigheidsregistratie. Dat helpt bij het vaststellen waar BHV-ers zich bevinden en waar tijdens een ontruiming nog mensen aanwezig zijn.

Preventie
Ook op het gebied van preventie biedt WinGuard de nodige ondersteuning. Zo is met WinGuard Facility Manager bij te houden wanneer onderhoud nodig is van detectoren en zelfs van niet aangesloten voorzieningen, zoals de brandblussers en sprinklerinstallatie. Tijdens het onderhoud kunnen eventueel aanvullende maatregelen worden getroffen, voor het geval er net op dat moment brand uitbreekt. Ook dat is relatief eenvoudig in te programmeren. Zowel op afstand als in het gebouw zelf is WinGuard te beheren met behulp van een beveiligde app voor iOS of Android.

Meer informatie is te vinden op de website.

Deel dit artikel via: