Utrecht winnaar Gouden Rookmelder

Tijdens de Expertdag op 12 april van de Nationale Brandpreventieweken sleepte brandweerregio Utrecht met het project ‘Whatsapp’ de Gouden Rookmelder in de wacht. Het betreft een WhatsApp-service om vragen te beantwoorden over brandveiligheid in en om het huis.

Ieder jaar organiseren de brandweerkorpsen van de veiligheidsregio’s diverse acties om mensen bewust te maken van de brandgevaren in hun woning. Jaarlijks wordt één van deze acties bekroond met de Gouden Rookmelder.
“We zijn heel blij”, zegt Ivonne Vliek. “Het is mooi om deze waardering te krijgen. Als we zien hoe we de mensen met dit project bereiken en hoe ze reageren, dan weten we dat dat dit echt werkt.”
Zilver ging naar het project ‘Brandweer VR Experience’ van Zaanstreek-Waterland en hun ‘next level’ als het gaat om voorlichting.
De Bronzen Rookmelder ging naar de brandweer van Gelderland-Midden en Brandweer Twente met het project ‘Brandweer Bingo’, waarbij bij senioren op een leuke en leerzame manier brandveiligheid onder de aandacht wordt gebracht.

Verschil
“Dit zijn de initiatieven die het verschil maken”, zegt Hilda Raasing, portefeuillehouder Brandveilig leven van Brandweer Nederland. “Overal in het land werkt de brandweer aan meer veiligheid. En het leuke is: er wordt daarbij steeds meer onderling samengewerkt. Daarmee maken we grote stappen. Ook de vandaag gepresenteerde projecten helpen mensen concreet verder.”
Dat vindt ook Ivonne Vliek van de winnende regio Utrecht. “Het leuke is dat wij ook aan Virtual Reality gaan doen en dat ook de Bingo wordt georganiseerd. Als we kijken naar de genomineerden van vandaag, kunnen we dus spreken van gekoppelde rookmelders.”

Andere genomineerden
Veiligheidsregio Utrecht met het project ‘Whatsapp’

De brandweer staat paraat voor brandveiligheidsraad. De brandweer van Veiligheidsregio Utrecht (VRU) is een WhatsApp-service gestart om vragen te beantwoorden over brandveiligheid in en om het huis. Mensen kunnen de experts van de VRU brandweer een WhatsApp-bericht sturen met een brandende vraag en krijgen dan persoonlijk antwoord. Een snelle en persoonlijke manier om mensen te voorzien van brandveiligheidinformatie. Zo helpt de brandweer de burger om brand te voorkomen. Ook meet de Veiligheidsregio met een handige effectmeeting wat mensen met hun advies doen.

Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland met het project ‘Brandweer VR Experience’

De Brandweer Virtual Reality Experience is ‘the next level’ als het gaat om voorlichting. Van vertellen naar een totaalconcept van beleven. In drie scenario’s ervaren mensen hoe je brand kunt voorkomen, veilig kunt vluchten en wat te doen bij vlam in de pan. Het concept bestaat uit een voorlichtingscontainer, een VR-game en een app. De VR-game wordt in de container gespeeld en de app is te downloaden om thuis verder te spelen.

Brandweer Gelderland-midden en Brandweer Twente met het project ‘Brandweer Bingo’

Om bij de doelgroep op een leuke en leerzame manier brandveiligheid onder de aandacht te brengen, zijn er in de gemeenten van zowel Gelderland Midden (16 gemeenten) en Twente (14 gemeenten) ‘Brandweerbingo’s’ georganiseerd. Dit zijn interactieve bingo’s waarbij door middel van stellingen, filmpjes en quizvragen het thema brandveiligheid wordt besproken. De aanwezigen, over het algemeen (zelfstandig wonende) ouderen, krijgen tips hoe zij brandveiliger kunnen wonen. De bingoprijzen zijn gerelateerd aan het voorkomen van brandrisico’s zoals rookmelders, vluchtsleutelhangers, een blusdeken of veiligheidsverlichting.

Het doel van de brandpreventieweken is voorlichting geven over brandveiligheid en –preventie, zowel rechtstreeks als via de brandweerkorpsen. www.brandpreventieweek.nl

Deel dit artikel via: