Utrechtse automobilisten grootste kans op autoschade

Automobilisten hebben het grootste risico op schade in de provincie Utrecht. Dat blijkt uit de Auto Risicometer van Independer. De kans dat een auto mikpunt wordt van inbraak, vandalisme of zelfs diefstal is in Utrecht zo’n 30 procent groter dan elders in Nederland. Ook reden in de provincie Utrecht meer dronken bestuurders op de weg.

Zeeland is een stuk veiliger voor auto’s. Het risico dat daar iets met de auto gebeurt is een kwart lager dan gemiddeld. De Auto Risicometer van Independer ‘meet’ de kans op autoschade op basis van data van het CBS, Rijkswaterstaat (RWS) en de Nationale Politie. Het risico wordt bepaald op basis van alle geregistreerde auto-inbraken, autodiefstallen, verkeersongelukken binnen de bebouwde kom, gevallen van autovandalisme en betrapte dronken bestuurders in 2020. Deze aantallen worden afgewogen tegen de geregistreerde personenauto’s per gemeente en provincie.

Belangrijk voor de verzekering
“Deze informatie is zeer belangrijk voor jouw autoverzekering”, zegt Menno Dijcks, expert autoverzekeringen bij Independer. “Wanneer er een verhoogde kans is op schade of inbraak in jouw gemeente, kan je overwegen om een WA+ of allrisk autoverzekering af te sluiten. Dan krijg je die schade in het geheel of grotendeels terug van de verzekering.”
Utrecht blijkt de meest onveilige provincie, wat de kans op autoschade betreft. Ook in Noord-Brabant (+17,6%) en Noord-Holland (+15,1%) hebben inwoners veel kans op autoschade.
Utrecht, Zandvoort en Ouder-Amstel zijn de meest onveilige gemeenten. Want ook de stad Utrecht blijkt relatief onveilig voor automobilisten. In geen enkele gemeente is de kans op autoschade namelijk zo groot als in de Domstad (+80,9%). In Zandvoort en Ouder-Amstel is de kans +66,1%, respectievelijk +63%. Eindhoven volgt met +62,2% en in Bunnik en Stichtse Vecht is de kans 56,5% groter dan gemiddeld.

Veiligste gemeente
Het Zeeuwse Borsele komt als veiligste gemeente uit de bus, aldus de Auto Risicometer. De kans op autoschade is hier juist 73,8% lager dan elders in Nederland. Ook in Veere (-70,5%) en Tholen (-70%) lopen automobilisten veel minder risico op onder andere auto-inbraken, -diefstallen en -vandalisme.
Zuid-Holland is de minst veilige provincie om een auto te parkeren. In deze provincie werden destijds zo’n 7.900 gevallen van autovandalisme geregistreerd, wat neerkomt op ongeveer een kwart van alle meldingen in heel Nederland.
Independer verzekeringsexpert Menno Dijcks heeft nog wel een tip. “Het is niet altijd voordelig om een schade te claimen bij jouw autoverzekeraar. Het is bij een kleine schade vaak voordeliger om deze zelf te betalen. Je valt dan niet terug in schadevrije jaren en voorkomt dat je op lange termijn een hogere premie gaat betalen.”

Deel dit artikel via: