Beveiliging nieuws

Onze partners

Unii

Bosch Security Systems

Gold-IP

ARAS

Masset Solutions

Advancis

Oribi ID Solutions

NetworxConnect

RoSecure

SmartSD

Lobeco

Avigilon Alta

Uniview

Optex

i-Pro

Explicate

Kiwa

GFT

Dero Security Products

VAIBS

20face

Milestone

EAL

HID

Nimo Dog Security

CDVI

G4S

VEB

Genetec

CardAccess

Connect Security

HD Security

Paxton

Seagate

NIBHV

CSL

ADI

Paraat

Ajax Systems

Regio Control Veldt

PG Security Systems

Koninklijke Oosterberg

Top Security

Securitas

ASSA ABLOY

Multiwacht

Bydemes

2N

IDIS

Dahua

JMB Groep

De Beveiligingsjurist

Traka ASSA ABLOY

VVNL

Nenova

Alarm Meldnet

VideoGuard

DZ Technologies

SMC Alarmcentrale

Eagle Eye Networks

Centurion

Hikvision

MPL

Brivo

Nimo Drone Security

BHVcertificaat.online

Secusoft

Trigion

Seris

Sequrix

Crown Security Services

Hanwha Vision Europe

Eizo

Akuvox

Service Centrale Nederland

VBN

ASIS

Alphatronics

SmartCell

OSEC

SOBA

Add Secure

UvA en NFI openen forensisch onderzoekslab ‘AI4forensics’

13 maart 2023
Redactie
14:57

Algoritmes kunnen forensisch deskundigen ondersteunen bij sprekersherkenning en gezichtsvergelijkingen en bijvoorbeeld ook bij het traceren van criminele geldstromen. In het nieuwe lab AI4forensics doen vier promovendi en een postdoc onderzoek naar kunstmatige intelligentie in het forensisch onderzoek.

Het lab AI4forensics is een samenwerking tussen de Universiteit van Amsterdam (UvA) en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en is gevestigd in het ICAI – Innovation Center for Artificial Intelligence in Amsterdam. Het is gericht op de toepassing van kunstmatige intelligentie (AI) in forensische bewijsvoering en is daarmee uniek in zijn soort in Nederland. “Over vijf jaar zullen we AI nog meer toepassen dan nu”, stelt prof. dr. Zeno Geradts. Als forensisch onderzoeker bij het NFI en bijzonder hoogleraar Forensic Data Science aan de UvA is hij een van de initiatiefnemers van het lab. “AI verandert het forensische onderzoeksveld de komende jaren ingrijpend”, verwacht hij. “Het kan objectief worden ingezet en we kunnen er veel efficiencywinst mee behalen. Steeds meer AI is nodig om de groeiende hoeveelheden data te verwerken. Met de grote hoeveelheden data kunnen we uiteindelijk hopelijk ook misdrijven voorspellen en zelfs misdaden voorkomen.”

Herkenning
In het nieuwe lab gaan vier promovendi en een postdoc aan de slag. Een promovendus richt zich op sprekersherkenning. Daarnaast zijn er een promovendus en een postdoc die werken aan respectievelijk de ontwikkeling van computermodellen voor het herkennen van verborgen berichten in foto’s of video’s en voor het herkennen van deepfakes. Een andere promovendus zit op het terrein van Data2Activity en onderzoekt of met de sensoren (o.a. beweging) in mobiele telefoons en smartwatches achterhaald kan worden wat iemand gedaan heeft. De vierde promovendus gaat zich bezighouden met AI voor onder andere het herkennen van witwaspatronen

Mijlpaal
Dat het lab er nu is, noemt Marcel Worring, hoogleraar Multimedia Analytics aan de UvA, een belangrijke mijlpaal. “We hebben met vier promovendi en een postdoc nu de capaciteit om constant onderzoek te doen. Dat gebeurt aan de hand van een gezamenlijke onderzoeksagenda voor de komende jaren. Tot op heden was er altijd onzekerheid en hadden we geen structurele basis om ver vooruit te kijken. Die is er nu wel en dat was hard nodig. Het onderzoek van het NFI en de UvA vult elkaar uitstekend aan, en door praktijk en theorie samen te brengen kan ons lab gaan leiden tot innovatieve oplossingen.”

Slimme keuzes
Dr. Annemieke de Vries, directeur Wetenschap en Technologie bij het NFI: “We verwachten veel van het toepassen van AI in de forensische praktijk, zoals bij het herkennen van patronen tussen zaken. Specifiek voor technologieën als AI is de samenwerking met universiteiten noodzakelijk, omdat die ontwikkelingen razendsnel gaan en we de innovatie initiatieven bij elkaar moeten brengen willen we niet achter de feiten aanlopen. We zullen als NFI dus vooral slimme keuzes moeten maken waar we onze innovaties op richten, om het forensisch onderzoek bij het NFI continu te blijven ontwikkelen, en op tijd klaar te staan voor toepassingen in de forensische keten. Het nieuwe AI4forensics lab en de intensivering van de samenwerking met de onderzoeksgroep van Marcel Worring aan de UvA gaan ons daar zeker bij helpen!”

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner