Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

i-Pro

MOBOTIX

Securitas

Ajax Systems

Unii

Alphatronics

SOBA

ARAS

Traka ASSA ABLOY

Service Centrale Nederland

CardAccess

HD Security

Trigion

2N

Masset Solutions

Gold-IP

Paxton

Genetec

Connect Security

VBN

EAL

ASSA ABLOY

Secusoft

Aritech

VAIBS

Uniview

ASIS

HID

VEB

Distri Company

Brivo

Oribi ID Solutions

ADI

Multiwacht

IDIS

Bydemes

20face

Explicate

OSEC

Seris

CSL

CDVI

NetworxConnect

Hanwha Vision Europe

Akuvox

VVNL

Regio Control Veldt

Crown Security Services

NIBHV

BHVcertificaat.online

Centurion

Lobeco

Top Security

SmartCell

DZ Technologies

Paraat

Alarm Meldnet

Advancis

Kiwa

PG Security Systems

Optex

Network Optix

Hikvision

Seagate

VideoGuard

G4S

Add Secure

Bosch Security Systems

Eagle Eye Networks

Dero Security Products

Avigilon Alta

SmartSD

Milestone

SMC Alarmcentrale

Sequrix

Eizo

Nenova

UWV onderzoekt of manier van fraudeopsporing legitiem is

5 maart 2020
Redactie
07:39

Het UWV gaat onderzoeken of de gebruikte technologie voor fraudeopsporing juridisch houdbaar zijn. Dat bevestigt de uitkeringsorganisatie aan de NOS. Dit naar aanleiding van het rechterlijke verbod van het door sommige gemeenten gebruikte systeem SyRI.

Ook het UWV gebruikt technologie om aan de hand van risicoanalyses te berekenen hoe groot de kans is dat iemand fraude zal plegen. Het nadeel hiervan is dat mensen ten onrechte verdacht kunnen worden. Bijvoorbeeld omdat zij in een buurt wonen waar veel fraude wordt gepleegd. Het systeem is ingevoerd na de ophef over grootschalige fraude met WW-uitkeringen. Zo zouden mensen een WW-uitkering ontvangen, terwijl zij in het buitenland verblijven. Het systeem wordt ook gebruikt om te bepalen of aanvragers van WW verwijtbaar werkloos zijn geworden of dat cliënten niet genoeg ondernemen om een nieuwe baan te vinden.

Ten onrechte in de problemen
Beschermers van de privacy van burgers zijn extra kritisch geworden ten aanzien van de overheid sinds het gedoe rond SyRI (Systeem Risico-indicatie), dat in strijd was met de AVG en ervoor zorgde dat mensen ten onrechte in de problemen kunnen komen. Volgens de rechter maakte het systeem een te grote inbreuk op de privacy van burgers. Het was bovendien niet transparant hoe de gebruikte algoritmen werkten. Het UWV zegt dat het eigen systeem minder ver gaat, omdat het geen data van andere organisaties gebruikt. Het doet weinig meer dan het beoordelen van informatie die de aanvrager van een uitkering verstrekt. Het eindoordeel wordt altijd door een medewerker gegeven.

Zwarte lijst
Critici zijn minder mild. Volgens hen kunnen aanvragers van een uitkering wel degelijk worden benadeeld door de manier van werken van het UWV. Dat medewerkers uiteindelijk beslissen verandert daar volgens hen weinig aan, omdat die zelden van het computeradvies zullen afwijken. Behalve het UWV schijnt ook de Belastingdienst een dubieuze ‘zwarte lijst’ bij te houden. De Autoriteit Persoonsgegevens doet daar momenteel onderzoek naar. Ronald Huissen, een van de initiatiefnemers van de SyRI-rechtszaak, verwacht dat er nog veel meer instanties zijn die computers laten onderzoeken en beoordelen of mensen te vertrouwen zijn. Hij doet verder onderzoek naar systemen die voorspellende algoritmes gebruiken om fraude en criminaliteit op te sporen.

Deel dit artikel via:

Schijn-zzp'ers

Premium partners

Distri Company

Suricat

Videoguard

Aritech

Seagate

SequriX

Wordt een partner