UZA kiest voor SALTO elektronische toegangscontrole
Het Universitair Ziekenhuis in Antwerpen (UZA) wordt in vijf jaar volledig voorzien van SALTO elektronische toegangscontrole.
Het gebouw van UZA breidt zich steeds verder uit en het personeelsbestand verandert continu. Daarom is het nu belangrijker dan ooit de veiligheid van het gebouw, het personeel en de patiënten te verbeteren met een modern sluitsysteem. Het ziekenhuis koos voor de oplossing van SALTO Systems en kan het nu specifieke toegangsrechten aan gebruikers verlenen. UZA heeft nu controle op wie, tot welke ruimte en op welk tijdstip toegang heeft.
De oorspronkelijke badge van UZA is gekoppeld aan een zone afbakeningssysteem van Cardkey, een tikklok- of tijdsregistratiesysteem en wordt gebruikt voor betalingen in het restaurant en toegang tot de parking. De badge maakt gebruik van twee technologieën: Proximity en een extra chip dat op het SALTO Systeem werkt. Daarmee kan het UZA nu heel gericht toegang verlenen aan het personeel en aan stagiaires die slechts tijdelijk in het UZA werken.
„Vanwege het hoge personeelsverloop komen veel sleutels niet meer bij ons terug“, vertelt Dirk de Man. Als Hoofd Technische Dienst van UZA is hij onder meer verantwoordelijk voor veiligheid en intensief betrokken geweest bij de samenwerking met SALTO Systems. „Daardoor zijn bepaalde zones in het gebouw, die mechanisch zijn afgesloten, in werkelijkheid helemaal niet meer afgesloten. Dat zorgt voor grote risico’s. Bovendien worden er steeds meer eisen gesteld aan de toegankelijkheid en controleerbaarheid van toegang tot het gebouw. Zo moeten er beveiligde zones zijn en worden er eisen gesteld aan laboratorium cleanrooms en afvalruimtes. Voordien waren zones al controleerbaar met het Cardkey systeem, maar daar binnen heeft het ziekenhuis ook nog verschillende lokalen die gecontroleerd moeten kunnen worden.“
Als belangrijke overweging voor de overgang op een nieuw systeem noemt Dirk de Man de toekomstige bouwplannen van het UZA. In de nieuwbouw komt nergens meer een sleutel voor, alle dokters lokalen worden bijvoorbeeld elektronisch afgesloten. Dirk de Man ziet belangrijke voordelen aan de nieuwe toegangscontrole: „Je hebt nu de mogelijkheid om onbekabeld te werken en om ook de lokalen binnen de diverse zones te controleren. Indien nodig kunnen we per deur de gegevens uitlezen van wie binnen is geweest en wanneer. En een verloren sleutel is ook geen punt meer, omdat deze direct geblokkeerd kan worden“.
Vanaf eind 2012 deelt het UZA nieuwe badges uit aan haar gebruikers. Inmiddels zijn er 3500 kaarten verstrekt. Het is ondoenlijk voor het ziekenhuis om van de ene op de andere dag het sluitsysteem volledig te veranderen. Daarom zoekt de Technische Dienst naar combinaties om de verouderde systemen langzaam te laten aansluiten op het nieuwe systeem. De eerste installaties zijn inmiddels probleemloos gerealiseerd. Op dit moment zijn er bijna 200 deuren voorzien van SALTO en in maart 2015 verwachten zij dat dit er al 1.200 zullen zijn. De Man: „Over 5 jaar is 80% van het ziekenhuis op SALTO overgegaan. Deze tijd hebben we nodig, vanwege de verbouwingen zoals de realisatie van nieuwe laboratoria met daarin grote zones, het volledige UZA E-blok en een nieuw gebouwd zorghotel dat in maart 2015 open gaat.“
Het toegangscontrolesysteem dat UZA gebruikt is een offline systeem via SVN (SALTO Virtual Network) met standalone XS4 garnituren en een aantal GEO cilinders op deuren waar geen standaard beslag toegepast kan worden. Vooral burelen en algemene gebruiksruimten/dienstlokalen, bergingen en de verpleegwacht zijn afgesloten met SALTO toegangscontrole. Daarnaast zijn er zeven centraal geplaatste online wandlezers die als updater fungeren. Alle toegangsinformatie wordt in de kaart opgeslagen, de update punten lezen de informatie van de gebruikersbadge en communiceren dit met de software. Tegelijkertijd schrijft het update punt de meest actuele toegangsrechten op de kaart. Dirk de Man geeft aan dat het UZA van plan is een test te doen met het online systeem van SALTO om in een bepaalde zone direct te kunnen zien wie binnen is en wie weg gaat.