Vakbonden reageren op commotie rond cao beveiliging
Er is momenteel veel commotie rond een voorstel voor de nieuwe cao beveiliging. Op onder andere beveiligingsforum.nl wordt opgeroepen om tegen het nieuwe voorstel van de werkgevers te stemmen.
In december hebben cao-partijen een onderhandelingsresultaat bereikt voor een nieuwe cao particuliere beveiliging. Momenteel wordt het resultaat voorgelegd aan de achterbannen van vakbonden en de Nederlandse Veiligheidsbranche. De belangrijkste veranderingen in de cao betreffen de arbeidstijden en toeslagen en contractswisselingen.
De vakbonden brengen de aanvullende informatie nu pas naar buiten omdat veel leden zich afvragen wat er gaat gebeuren als er “NEE” gestemd wordt. Ook zou er door leden zelf antwoord geven worden, waar bijvoorbeeld de CNV Dienstenbond het niet mee eens is.
Zo schreef een van de vakbondsleden vandaag nog: “Niet akkoord gaan met deze werkgevers cao, de bond moet maar goed gaan onderhandelen” en een ander: “Afschieten dit voorstel, dan houden we gewoon de huidige cao en is er geld voor 2% meer loon”.
Als het zo eenvoudig was, hadden we niet ruim 2 jaar hoeven onderhandelen over een nieuwe cao en dan was het resultaat nu echt wel anders geweest, zegt CNV Dienstenbond. De vakbond benadrukte niet eerder de gevolgen van een “JA” of een “NEE”‘ omdat er dan leden zouden roepen dat ze onder druk gezet worden en men de cao er door wil drukken.
Toch laat de CNV Dienstenbond in een persbericht weten dat wanneer de cao door de leden naar de prullenbak verwezen wordt, er dan helemaal geen sprake meer van een (algemeen verbindend verklaarde) cao is. Daardoor is er weer grote concurrentie op arbeidsvoorwaarden mogelijk, iets dat tot op heden is voorkomen, doordat de cao een ondergrens was.
We gaan die situatie wel bespreken met de werkgevers, maar het is zeer de vraag of de werkgevers, na een traject van meer dan 2,5 jaar, opnieuw willen onderhandelen. Want werkgevers snappen ook dat de werknemers alleen instemmen met een (flinke) verbetering ten opzichte van het resultaat dat er nu ligt.
Aan de huidige cao iets veranderen is geen oplossing want de huidige cao voldoet al jaren niet meer en leidt op vele plaatsen en objecten al tot de situatie dat leegloop wordt beperkt door alleen nog maar parttimers, afroepers of uitzendkrachten in te zetten. Werkgevers geven ook nauwelijks meer contracten voor onbepaalde tijd. Er is een voorbeeld bekend vanuit de mobiele surveillance waarin fulltimers allemaal herplaatst worden naar vaste posten en de parttimers mogen blijven. Slecht voor werkgevers, maar ook slechter voor werknemers, aldus CNV Dienstenbond.
Maarten Hoelscher, Sr. Belangenbehartiger van Vakbond De Unie laat weten: De gevolgen van de huidige crisis worden de laatste tijd pas echt zichtbaar in de beveiliging. De langer lopende contracten lopen af en moeten vernieuwd worden. Was de concurrentie tussen beveiligingsbedrijven al groot; deze zal nog groter worden als niet iedereen zich aan de cao hoeft te houden. En opdrachtgevers, vooral de overheid, moeten flink bezuinigen. Er wordt minder beveiliging ingekocht en dat tegen lagere prijzen. Het bedrijf dat tegen de laagste prijs inschrijft, zal de opdracht gegund krijgen en het zittende, duurdere personeel wordt niet overgenomen. Die verplichting is er zonder nieuwe cao immers namelijk niet.
Zittende beveiligers zijn duurder door hun hogere salaris en dure arbeidsvoorwaarden (extra ADV-rechten, extra vakantierechten, etc.) Dat geldt ook voor beveiligers die bijvoorbeeld ex-NVD of ex-VNV zijn, of nu werken bij G4S Aviation Security met een betere cao dan de landelijke. Tot nu toe lukte het aardig de niet overgenomen beveiligers elders bij de zittende partij te herplaatsen. De markt groeide en er was extra personeel nodig. Maar we zien dat dit snel veranderd is! De markt krimpt fors en die ontwikkeling zet zich naar verwachting door, aldus Hoelscher.
Praat mee: beveiligingsforum.nl