VBe NL bereikt fiscaal akkoord over uniform beveiliging

Vanaf dit jaar wordt het voorgeschreven en vergunningsplichtige uniform van de particuliere beveiliging ook fiscaal gezien als werkkleding. Dat is te danken aan branchevereniging VBe NL, die hiervoor een akkoord heeft bereikt met de Belastingdienst. Het is vooral een voordeel voor beveiligers met meerdere opdrachtgevers.

Normaal is een werknemer loonbelasting verschuldigd als hij kleding van zijn werkgever krijgt. Een uitzondering geldt als het werkkleding betreft, die alleen op het werk gedragen kan worden, zoals een overall of stofjas. Een van de voorwaarden is dat er een bedrijfslogo opstaat van minimaal 70cm². De kleding moet ook op het bedrijf blijven, wat voor beveiligers niet echt handig is.

Erkend als uniform
Leon Vincken, directeur VBe NL, beschouwt de verandering als een grote winst voor de hele branche. Werkgevers kunnen door dit standpunt van de belastingdienst beveiligers voorzien van één uniform, ook als een beveiliger inzetbaar is voor meerdere bedrijven binnen een onderneming. Wel blijft de voorwaarde bestaan dat het bedrijfskleding betreft die beschikbaar wordt gesteld aan de werknemer en vooraf door Dienst Justis op basis van de vergunning is erkend als uniform. Hiermee vervalt de eis over de omvang van het logo om te voldoen aan de fiscale criteria rondom bedrijfskleding. Centraal staat de in het stof geweven – bedrukte ‘V’ zoals verwoord in de Wet Particuliere Beveiligingsorganisaties en Recherchebureaus. Bredere inzetbaarheid en het uitwisselen van beveiligers wordt hiermee een stuk eenvoudiger.

Deel dit artikel via: