Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Sequrix

Hikvision

Multiwacht

IDIS

Connect Security

SmartSD

CSL

Lobeco

Genetec

Secusoft

EAL

Bydemes

Traka ASSA ABLOY

G4S

Centurion

VideoGuard

i-Pro

HID

VBN

VAIBS

Seagate

CDVI

Masset

Eizo

Add Secure

Unii

Top Security

HD Security

Paxton

Aritech

Regio Control Veldt

Teletek

OSEC

VGN Group

BHVcertificaat.online

SMC Alarmcentrale

Uniview

Alphatronics

Network Optix

Bosch Security Systems

Eagle Eye Networks

Distri Company

Crown Security Services

SOBA

Nenova

ASSA ABLOY

MOBOTIX

Service Centrale Nederland

Ajax Systems

VEB

2N

Securitas

NIBHV

Advancis

Milestone

ARAS

Akuvox

Oribi ID Solutions

Brivo

Hanwha Vision Europe

Kidde Commercial

SmartCell

Paralax

VVNL

Synguard

Intrasec

Optex

Paraat

Dero Security Products

Trigion

ASIS

Seris

Gold-IP

ADI

Alarm Meldnet

VBe NL in hoger beroep tegen schorsing dispensatiebesluit

6 augustus 2021
Redactie
09:12

Brancheorganisatie VBe NL heeft besloten om in hoger beroep te gaan en schorsing aan te vragen van de uitspraak van de Rechtbank Midden-Nederland over de dispensatie van de cao Veiligheidsdomein, die verleend was door de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Na bestudering van de uitspraak concludeert VBe NL dat er geen dragende en onderbouwde motivering ligt vanuit de Rechtbank Midden-Nederland om het besluit van de dispensatieverlening door de minister voor leden van VBe NL te vernietigen.

Grote verschillen
De uitspraak mist volgens de brancheorganisatie onderbouwing en gaat niet in op de tijdens de rechtszaak tal van uitgewisselde argumentaties waaruit helder voor de minister, VBe NL en vakbond De Unie blijkt dat bedrijven aangesloten bij VBe NL in grote mate verschillen van leden van de NVB. Ook de diverse ingebrachte onderzoeken die tot stand zijn gekomen door een gerenommeerd sociaaleconomisch onderzoeksbureau (SEO) bevestigen dit. De bedrijfsspecifieke kenmerken en organisatie van arbeid zijn voor bij de VBe NL aangesloten bedrijven significant anders dan bij de op het grootbedrijf en beursgenoteerde bedrijven die de cao Particuliere Beveiliging hanteren. Dat wordt volgens de brancheorganisatie ook duidelijk uit diverse nieuwsberichten van vakbonden. VBe NL en De Unie vinden het onbegrijpelijk dat de minister in het ongelijk is gesteld en gaan daarom in hoger beroep bij de Raad van State. Tegelijkertijd vragen zij aan de Raad van State een schorsing voor de uitspraak van Rechtbank Midden-Nederland. Het is nu afwachten op de uitspraak van de Raad van State of de eerdere uitspraak standhoudt met alle gevolgen van dien voor bedrijfsvoeringen en beveiligers persoonlijk.

Cao Veiligheidsdomein 3,15% hoger
Een vergelijking van de loonstroken uit 2021 tussen de cao Veiligheidsdomein en cao Particuliere Beveiliging, uitgewisseld bij de procedure, toont aan dat werknemers met de cao Veiligheidsdomein 3,15% netto meer verdienen dan werknemers onder de cao Particuliere Beveiliging. Voor een werknemer in schaal 3.5 gaat dit over 1.024,32 euro op jaarbasis. Zonder hoger beroep gaat dit hoger opgebouwde salaris verloren en worden werknemers de dupe van de slechtere cao Particuliere Beveiliging, aldus VBe NL.
Leon Vincken, directeur VBe NL: “Met de gevraagde schorsing en vermoedelijk andere uitspraak van de Raad van State willen wij onze eigen moderne cao Veiligheidsdomein behouden. Hardwerkende beveiligers verdienen het niet om minder te gaan verdienen en mogen niet hun leerbudget, recht op mantelzorgverlof en de eigen regie op werktijden kwijtraken. Ik vind het nog altijd onbegrijpelijk dat vakbonden een voorbeeld-cao in arbeidsvoorwaardenland wegzetten als onfatsoenlijk en slecht, puur omdat er noodgedwongen bij onze bedrijven met meer flex gewerkt moet worden. Zij kiezen duidelijk voor de macht van grootbedrijven en stellen Schiphol-eisen op voor heel Nederland. Tegelijkertijd blijf ik optimistisch en zie dat steeds meer beveiligingsbedrijven hier niets mee hebben en zich willen aansluiten bij ons en zich juist afkeren van deze ontwikkeling.”

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Distri Company

Boon Edam

SequriX

Artitech Kidde Commercial

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner