Veel jongeren dreigen drugscrimineel te worden

In tal van wijken dreigt één op de acht jongeren drugscrimineel te worden. Dat stelt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek. Het gaat om 162.000 jongeren, waarvan een deel carrière maakt in de zware georganiseerde criminaliteit en uiteindelijk bij afpersing en liquidaties betrokken raakt.

De onderzoekers baseren zich op ondermijningscijfers van de overheid. De wijk met het hoogste percentage risicojongeren is het Brabantse Helmond-West. Daar loopt 13,7 procent (110) van de jongeren risico om in de drugscriminaliteit terecht te komen. Het gaat dan vaak om jonge mensen met schulden, die voortijdig met school stoppen en met Bureau Halt te maken krijgen. Andere probleemwijken zijn het centrum van Almere, de Rosmolenwijk in Zaandam, Emmermeer in Emmen en Keent in Weert. De meeste risicojongeren (10.940) wonen in Rotterdam en dan vooral in de wijiken Delfshaven en Feijenoord.

Zicht op Ondermijning
Het model om risicojongeren te signaleren komt van het overheidsplatform Zicht op Ondermijning. Daarbij wordt gekeken naar factoren die veel voorkomen bij drugsverdachten, zoals armoede, mentale beperkingen en problemen in het gezin. Om te voorkomen dat deze jongeren in de criminaliteit terecht komen heeft minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid 82 miljoen euro uitgetrokken. Minister Weerwind van Rechtsbescherming voegt daar nog eens 61 miljoen euro aan toe. Dit geld kan gebruikt worden voor herstel van jongerenwerk en buurtwerk dat de afgelopen tien jaar is wegbezuinigd. Maar er is meer nodig om ‘nieuwe Taghi’s’ te voorkomen. Helmond is inmiddels een aantal projecten gestart, maar tot nu toe met weinig resultaat, omdat er een groot tekort is aan regulieren zorg, die jongeren kan helpen zichzelf en de maatschappij terug te vinden.

Deel dit artikel via: