Veel koolmonoxidemelders deugen niet

Het merendeel van de koolmonoxidemelders die op de Nederlandse markt te koop zijn deugt niet. De melders voldoen niet aan de technische eisen of er ontbreken bijvoorbeeld goede gebruiksinstructies.

brandmelder testDat blijkt uit recent onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).  De NVWA heeft in een Europees onderzoek vijftien verschillende merken en typen koolmonoxidemelders gecontroleerd. Twaalf hiervan bleken niet te voldoen aan administratieve eisen, zoals een goede gebruiksinstructie.

De NVWA heeft vier melders technisch onderzocht. Geen van deze voldeed aan de technische eisen. Ze gingen bijvoorbeeld niet op tijd of niet op de goede manier af. De NVWA concludeert uit deze onderzoeksresultaten dat geen van de technisch onderzochte CO-melders aan de technische vereisten voldoet. Consumenten die deze producten kopen wordt schijnzekerheid geboden.

Alle producenten van ondeugdelijke melders hebben een waarschuwing gekregen en de verkoop van ondeugdelijke melders wordt gestaakt. Twee producenten moeten een publiekswaarschuwing publiceren om consumenten die hun product hebben gekocht te waarschuwen.

In 2015 zal de NVWA hercontroles van de onderzochte CO-melders uitvoeren. In 2016 zal opnieuw scherp worden gecontroleerd op koolmonoxidemelders.

Deel dit artikel via: