Beveiliging nieuws

Onze partners

Avigilon Alta

Multiwacht

VVNL

Uniview

Regio Control Veldt

Akuvox

PG Security Systems

Secusoft

RoSecure

CDVI

Genetec

EAL

Optex

OSEC

SmartSD

Gold-IP

CSL

Seris

Bydemes

HID

JMB Groep

Trigion

SOBA

ARAS

Crown Security Services

Sequrix

Dero Security Products

Advancis

Centurion

Add Secure

De Beveiligingsjurist

Hikvision

Masset Solutions

SmartCell

IDIS

Lobeco

Service Centrale Nederland

Hanwha Vision Europe

Traka ASSA ABLOY

VEB

CardAccess

NIBHV

Nimo Drone Security

Explicate

Kiwa

ASIS

2N

NetworxConnect

Dahua

MPL

Nenova

Bosch Security Systems

i-Pro

Ajax Systems

Seagate

VBN

G4S

BHVcertificaat.online

Paraat

GFT

SMC Alarmcentrale

Securitas

Paxton

ADI

Alarm Meldnet

Unii

VAIBS

Brivo

Eagle Eye Networks

Top Security

Milestone

Eizo

VideoGuard

20face

ASSA ABLOY

Connect Security

DZ Technologies

Alphatronics

HD Security

Koninklijke Oosterberg

Oribi ID Solutions

Nimo Dog Security

Veel nieuws gemeld tijdens VEB Event 2023

10 maart 2023
Redactie
12:31

Tijdens het donderdag goed bezochte VEB Event in Houten informeerde de brancheorganisatie haar leden over de laatste ontwikkelingen. De nieuwe kwaliteitsregeling VEB 4 is goedgekeurd door de ledenraad, de regelingen voor branddetectie zijn bijna afgerond en de VEB 4 High Risk komt er aan.

Het VEB Event vond voor het eerst sinds de coronacrisis weer plaats. Voorzitter Jan Kuipers informeerde de circa tweehonderd aanwezige leden over de ontwikkelingen binnen de eigen kwaliteitsregeling VEB 4, die uiteindelijk geschikt moet zijn voor alles op het gebied van fysieke beveiliging. Eind mei wordt cameratoezicht toegevoegd, waarbij de beeldkwaliteit wordt beoordeeld aan de hand van wat de klant verwacht. De BKP-regeling voor brandmelders is inmiddels gereed, maar wordt nog iets aangepast voor naadloze integratie met de andere regelingen. De BKB voor brandmeldinstallaties conform NEN2535 is zo goed als gereed en kan naar verwachting vanaf de zomer worden toegepast. Na de zomer komt bovendien VEB 4 High Risk beschikbaar, voor projecten waar niet door de VRKI omschreven maatwerk vereist is. Tot slot presenteerde Kuipers de installatievoorschriften voor mistgeneratoren, die samen met de Federatie Veilig Nederland is ontwikkeld.

Groeiend ledental
Het ledental van de VEB blijft intussen stijgen. De vereniging telt nu 631 technische beveiligingsbedrijven, 153 bewakingsbedrijven, 13 particuliere alarmcentrales en 54 partners. Partners zijn leveranciers die de VEB ondersteunen en niet met de leden concurreren.
Er was dit jaar geen verkiezing van de beveiligingsbedrijven van het jaar. Dit omdat de eisen hiervoor worden aangescherpt. Vanaf volgend jaar zullen bedrijven ook op Key Performance Indicators worden beoordeeld. Bovendien wordt dan 3 jaar terug gekeken, om te zien of het kwaliteitsbeleid consistent is.
Kuipers waarschuwde nog eens voor het verdwijnen van analoge telefonie via koperleidingen. Na dit jaar is het niet meer mogelijk om analoog naar particuliere alarmcentrales door te melden. Ook de back-up via 2G wordt uitgefaseerd. Juni dit jaar bij T-Mobile en eind 2025 bij KPN. Ook wees de voorzitter op het belang van cybersecurity. Hiervoor is de vereniging een samenwerking aangegaan met BDO, dat pentesten op netwerken van beveiligingsbedrijven kan uitvoeren.

Cao en wetgeving
Hans Duijst die namens de bewakingsbedrijven in het bestuur zit, ging in op de recente cao-ontwikkelingen, die veel impact hebben op de loonkosten voor bedrijven. Dit jaar gingen die met 14,1 procent omhoog en volgend jaar komt daar nog 8,5 procent bij. De oorzaak is de sterk verhoogde Consumenten Prijs Index, die volgens de cao Particuliere Beveiliging gecompenseerd moet worden. Daar komt nog bij dat meer personeel nodig is vanwege de arbeidstijdverkorting van 152 naar 144 uur, de hogere reiskostenvergoeding en een nieuwe pensioenuitkering. De VEB is nog geen partij bij de cao-onderhandelingen, maar wil dat worden en vindt daar met 153 aangesloten bewakingsbedrijven ook recht op te hebben. De vereniging praat intussen wel mee over de aanpassing van de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus, waarbij de persoonsgebonden pas het belangrijkste aandachtspunt is.

Ondernemen en cyberwar
Tot slot waren er twee gastsprekers. Pieter Kooi vertelde hoe hij vanuit een familie met negen generaties veeteelt besloot ondernemer te worden in tijdelijk cameratoezicht.  In 2008 maakte hij een prototype van een mobiele cameramast en in 2010 haalde hij zijn eerste echte klant binnen. Inmiddels telt zijn onderneming 150 medewerkers, drie meldkamers in Drachten, Duitsland en Frankrijk en is Kooi actief in 22 landen. Inmiddels heeft hij de leiding overgedragen aan Peter Schollmann.
De tweede spreker was de bekende Pieter Cobelens (weer een dikke Pieter, zoals hij zichzelf introduceerde). Het voormalig hoofd van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst vertelde over de oorlog in Oekraïne en hoe die ook de Nederlandse samenleving bedreigt. Hij wees op de last die wij nu al ondervinden, zoals de vluchtelingen en de hoge inflatie. Het kan nog vervelender worden als er aanslagen komen op de vele onderzeese leidingen voor brandstof, elektriciteit en telecommunicatie. Cobelens wees op het feit dat op het gebied van cybersecurity alle kennis bij het bedrijfsleven zit en dus niet bij de overheid. Volgens hem zou hetzelfde kunnen gebeuren met fysieke beveiliging, als de branche daar een beetje haar best voor doet. Daarnaast mag ook de fysieke branche het belang van cybersecurity niet onderschatten. De oud-generaal noemde tal van voorbeelden, waarbij dat wel was gebeurd, met desastreuze gevolgen. Het succesvolle VEB Event werd traditiegetrouw afgesloten met een overdadig dinerbuffet.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

MPL

Wordt een partner