Veel onduidelijkheid over verzekering na auto-inbraak
Iedere tien minuten vond er afgelopen jaar een auto-inbraak plaats. In totaal registreerde de politie in 2018 bijna 55 duizend auto-inbraken. Independer ziet veel onduidelijkheid bij consumenten die hun schade willen claimen na zo’n inbraak. Een van de oorzaken is dat de dekkingen per verzekeraar fors uiteenlopen.
Niet alleen worden losse waardevolle spullen, die mensen in de auto laten liggen, buitgemaakt. Ook dure accessoires, zoals navigatie- en audioapparatuur worden regelmatig uit de auto gesloopt. De inbraken gaan bovendien vaak gepaard met flinke schades, variërend van ingeslagen ruiten tot geforceerde sloten.
Grote verschillen
“Dekkingsvoorwaarden verschillen flink per verzekeraar”, zegt Guido Rodenburg van Independer. “Zo biedt de ene inboedelverzekering een maximum dekking van 1.000 euro voor spullen die uit de auto worden gestolen, terwijl de andere maximaal 250 euro dekt. Bovendien zijn er inboedelverzekeringen die helemaal geen dekking bieden bij auto-inbraak. Ook zitten er verschillen in wát er gedekt wordt. Zo bieden niet alle verzekeraars dekking voor elektronische apparaten. En niet elke polis biedt dekking bij auto-inbraak in het buitenland.”
Geen dekking
Rodenburg vervolgt: “Uit de contacten die wij met klanten hebben, blijkt dat weinig mensen zich realiseren dat bij diefstal van losse spullen uit de auto, de autoverzekering hiervoor geen dekking biedt. Als een dure zonnebril of een smartphone uit de auto wordt gestolen, kun je deze mogelijk claimen via de inboedelverzekering. Het is wel verstandig om regelmatig te controleren of je inboedelverzekering nog wel de beste dekkingsvoorwaarden heeft.”
Fabrieksaccessoires en braakschade wél bij autoverzekering
Braakschade zoals een ingeslagen autoraam en diefstal van fabrieksaccessoires, vallen meestal onder de autoverzekering, als iemand een volledige – of beperkte cascodekking heeft. Het gaat hierbij specifiek om accessoires die door de fabrikant zijn ingebouwd. Deze accessoires zijn verwerkt in de cataloguswaarde van de auto. Voorbeelden zijn airbags, ingebouwde navigatie, radio’s en autovelgen. Wie alleen een WA-verzekering heeft, krijgt geen vergoeding voor braakschade of diefstal van vaste accessoires. Zelfs een ingetikt ruitje moet dan uit eigen zak worden betaald.
Extra verzekering afsluiten voor later aangebrachte accessoires
Voor dekking op later aangebrachte accessoires, zoals een trekhaak, gastank, spoilers of lichtmetalen velgen, eisen de meeste verzekeraars een extra-accessoiresdekking. Ook deze pakketten verschillen onderling fors in premie en dekking. De maximale vergoedingen lopen per verzekeraar fors uiteen, tot wel duizenden euro’s.
Opvallende inbraak- en diefstalcijfers Limburg en Utrecht
Over heel 2018 registreerde de politie in totaal 53.374 auto-inbraken. Een snelle rekensom leert dat er dagelijks 146 keer wordt ingebroken in auto’s. Afgewogen tegen het aantal autodiefstallen in 2018 geldt dat er voor iedere vijf auto-inbraken, één autodiefstal plaatsvindt. Op provinciaal niveau vallen vooral Limburg en Utrecht op. In Limburg vinden er voor iedere vijf auto-inbraken namelijk twee diefstallen van auto’s plaats. De provincie Utrecht valt, vanuit het perspectief van autobezitters, ‘positief’ op. Hier wordt er voor iedere 16,7 inbraken één auto gestolen.
Bekijk alle cijfers over het aantal auto-inbraken per provincie en per gemeente.
Meest gestolen spullen
- Ingebouwd navigatiesysteem
- Radio
- Inhoud auto (dashboardkastje of spullen zichtbaar vanaf de buitenkant)
- Overige auto-onderdelen (airbags, velgen, koplampen)
Bekijk alle informatie over auto-inbraken en de vergoeding daarvan.
Lees meer over: autoverzekering, inboedelverzekering