Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

SmartCell

IDIS

Paxton

G4S

Genetec

Uniview

Nimo Drone Security

RoSecure

ASSA ABLOY

HD Security

Sequrix

SmartSD

Hanwha Vision Europe

Eagle Eye Networks

Avigilon Alta

Lobeco

SOBA

Seris

GFT

Securitas

CDVI

Masset Solutions

Paraat

Crown Security Services

Secusoft

Nenova

Brivo

Hikvision

Milestone

Eizo

NIBHV

VVNL

PG Security Systems

Explicate

CardAccess

Seagate

Bydemes

Ajax Systems

EAL

HID

Bosch Security Systems

Top Security

Trigion

Akuvox

Advancis

Nimo Dog Security

Optex

Multiwacht

JMB Groep

NetworxConnect

Centurion

SMC Alarmcentrale

Regio Control Veldt

Kiwa

i-Pro

Service Centrale Nederland

ASIS

De Beveiligingsjurist

2N

Add Secure

Oribi ID Solutions

VBN

Connect Security

Gold-IP

BHVcertificaat.online

20face

OSEC

ARAS

DZ Technologies

VideoGuard

ADI

Alarm Meldnet

CSL

Alphatronics

VAIBS

VEB

Dero Security Products

Traka ASSA ABLOY

Unii

Veel veranderingen op komst in beveiligingsbranche

3 februari 2021
Redactie
12:01

De coronacrisis en gekissebis rond cao’s bezorgen VBe NL de nodige hoofdbrekens. Maar er gebeurt ook veel positiefs. De brancheorganisatie gaat zzp’ers als lid verwelkomen, het taakstrafverbod gaat beveiligers en verkeersregelaars meer bescherming bieden en er komt een nieuw leerportaal.

“In meerdere opzichten zijn de komende weken spannend”, zegt directeur Leon Vincken van VBe NL. “Natuurlijk vooral vanwege corona en de lockdown, maar er zijn meer ontwikkelingen waarover wij ons zorgen maken. Misschien zijn we straks allemaal gevaccineerd, maar dan zitten we nog wel met de nasleep. Denk maar aan de economische problemen, die onder andere gevolgen hebben voor de pensioenen. Pensioenen die voor beveiligers sowieso nu al flink tekort schieten. Wij zijn in gesprek met partijen om te kijken welke verbeteringen mogelijk zijn.”

Dispensatie cao
De volgende kopzorg voor VBe NL wordt het treffen met drie bestuursrechters over het al of niet behouden van dispensatie van de Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) van de cao Particuliere Beveiliging van de Nederlandse Veiligheidsbranche. “De minister is hierover helder”, benadrukt Vincken. “VBe NL en haar leden hebben hiervoor dispensatie. FNV, CNV en de Nederlandse Veiligheidsbranche willen dit ongedaan maken en hun cao opdringen aan elke particuliere beveiliger. Maar dat zou betekenen dat er geen ruimte meer is voor de breed sectorale aanpak van VBe NL. En ook dat het afgelopen is met de flexibiliteit en ruimte voor ad hoc-werkzaamheden en dat zzp’ers zich contractueel zullen moeten binden aan de grote bedrijven. Intussen vinden steeds meer bedrijven dat onze aanpak de beste route is. VBe NL passeert binnenkort de 140 leden en dat zonder zzp’ers mee te rekenen. Ons netwerk leeft en draagt bij aan nieuwe normering en innovatie in veiligheidsoplossingen, passend bij de arbeidsmarkt van dit decennium.”

Taakstrafverbod
Behalve de economische en sociale ellende zorgt corona ook voor meer agressie. Beveiligers ervaren dat steeds regelmatiger. Vincken: “Gelukkig dat geweld tegen beveiligers en verkeersregelaars met een publieke taak zwaarder bestraft gaat worden met minimaal een celstraf. En dat mede dankzij VBe NL! Daar ben ik dan wel trots op. De Tweede Kamer is inmiddels akkoord. Voor beveiligers en verkeersregelaars die over het algemeen in de publieke ruimte actief zijn is het een prima steun in de rug. Nu nog even wachten op de stemming in de Eerste Kamer. Dik een jaar geleden zaten we hiervoor bij de minister. Verkeersregelaars en beveiligers: daar blijf je van af! Binnenkort treffen we de minister weer op werkbezoek bij een van onze leden.”
‘Voor en door onze leden.’ Vincken erkent dat het vaak een cliché is. “Maar bij ons zit het wel in het dna. Samen en gelijk. Zo schrijven we allemaal mee aan onze cao en krijgen deze maand werknemers toegang tot een eigen leerportaal om hun vaardigheden verder te ontwikkelen. Ja, het is een spannende periode, zeker nu ik naast de vele nieuwe leden ook twee nieuwe collega’s mag verwelkomen. Dat betekent nieuwe energie in ons secretariaat en verdere ondersteuning van ons beleid. Welkom aan iedereen in ons groeiend netwerk. De grootste en spannendste werkgeversvereniging in het Veiligheidsdomein!”

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner