Veel woonwijken niet voorbereid op extreem weer

Vooral door een gebrek aan groen kan in veel woonwijken grote schade ontstaan bij harde storm, hevige regelval of extreme hitte. Dat werd deze maand nog aangetoond door de zomerstorm Poly. Daarom pleiten wetenschappers voor meer plantsoenen en bomen.
Door de hoge grondprijzen is er nauwelijks nog plaats voor groen in nieuwbouwwijken. Het gevolg is dat overvloedig regenwater niet in de bodem wordt opgenomen, dat er bij extreme hitte te weinig schaduw is en dat harde wind vrij spel heeft. Daarom moeten tegels en wijde straten plaatsmaken voor bomen en ondergrondse wateropvang, zo stellen deskundigen op dit terrein. Gemeenten hebben afgesproken om vanaf 2020 projecten ‘klimaatadaptief’ uit te voeren, maar in de praktijk gaat dat trager dan gepland. Dat komt dan vooral omdat instanties langs elkaar heen werken en het niet duidelijk is wie waar verantwoordelijk voor is. Ook hebben veel gemeenten geen afdeling die over bescherming tegen extreme hitte gaat.
Integrale aanpak
Jeroen Kluck, lector aan de Hogeschool van Amsterdam, doet onderzoek naar de hittebestendige stad en stelt dat energie, waterbeheer en hittebestrijding tegelijk moeten worden aangepakt. En niet alleen in plannen, maar ook de praktijk. Aan dat laatste schort het nogal eens. Mogelijk komt dat omdat extreme hitte nu nog zelden voorkomt in Nederland, maar dat kan de komende jaren veranderen. Vrijwel de hele wereld kampt met dit probleem. Een goed middel tegen hitteoverlast zijn grote bomen, maar die hebben veel tijd nodig om groot te worden. De wijk Assendorp in Zwolle is een mooi voorbeeld van hoe het niet moet. Er zijn vrijwel geen bomen en de riolering is ontoereikend om overvloedige regen te verwerken. De problemen zouden worden aangepakt, maar dat loopt grote vertraging op omdat er geen integraal plan is. En als dat er wel zou zijn, kunnen weer vertragingen oplopen, doordat meerdere bedrijven nodig zijn die niet gelijktijdig aan de slag kunnen wegens personeelstekorten. Dan is het bijvoorbeeld niet mogelijk om de riolering te vervangen en gelijktijdig bomen te planten. Verder ontbreekt vaak een centrale regie.