Veilig inloggen zonder wachtwoord

Blog-platform Medium laat mensen inloggen met enkel en alleen een e-mailadres. Deze opmerkelijke manier van inloggen heeft een aantal voordelen.

inloggenWachtwoorden zijn een aantrekkelijk aanvalsdoel voor cybercriminelen en zijn zelfs met een wachtwoordmanager vervelend in gebruik. Criminelen kunnen wachtwoorden ontfutselen, raden of stelen uit een database. Daarnaast weet je niet precies wie je wachtwoord gebruikt heeft.

Medium heeft daarom gekozen voor een bijzonder eenvoudige oplossing: inloggen met je e-mailadres. Na aanmelden krijg je een mailtje met een link die je moet aanklikken om op de website te komen. Die link blijft 15 minuten geldig, daarna vervalt deze. Het bericht is maar één keer te gebruiken, na verloop van tijd moet je weer een nieuwe link aanvragen.

Behalve dat het systeem eenvoudig is voor de gebruiker, kan de beheerder van een website met een veel simpeler inlogpagina en systeem volstaan. Een ander voordeel is, dat de rechtmatige bezoeker automatisch in zijn mailbox ziet dat iemand onder zijn naam probeert in te loggen.

Deel dit artikel via: