Veilige en gecontroleerde vrijheid met Paxton

KleinGeluk is een zorgorganisatie in Apeldoorn met zeven woonzorgcentra. Voorheen maakte men er gebruik van conventionele sleutels, maar dat was lastig en duur te beheren. Sinds kort heeft men een elektronische oplossing van Paxton, die goed te combineren is met het domoticasysteem.

KleinGeluk ontstond in 2018 uit een fusie tussen De Zorgmensen en De Goede Zorg. Monique Berends, adviseur Facilitair en Inkoop, geeft aan dat er voorheen alleen met sleutels toegang kon worden verkregen. Omdat een sleutelplan een kostbare en niet beheersbare toepassing is, is KleinGeluk gaan zoeken naar andere oplossingen. Hieruit is de visie voor een sleutelloos systeem ontstaan, dat bovendien te combineren is met het domoticasysteem.

De uitdaging
“De uitdaging zit hem in de vrijheid die KleinGeluk bewoners wil bieden”, vertelt Berends. ”Onze visie is ‘vrij tenzij’. Dus mensen krijgen door middel van domotica bewegingsvrijheid, maar de toegangscontrole moet daarop wel functioneren.” Een andere belangrijke voorwaarde is dat de toegangscontrole in eigen beheer moet blijven en dat het een inzichtelijke database met een betrouwbaar en makkelijk te bedienen systeem moet zijn. ”Dat heeft alles met de doelgroep te maken”, legt Berends uit. ”Iedere storing heeft bij ons de hoogste prioriteit en daar moet alles en iedereen aan mee kunnen werken.”

Paxton Net2
Voor de realisatie is IT Building ingeschakeld. Dat bedrijf is sinds eind 2012 actief als ICT-dienstverlener en systemintegrator op het gebied van (online) gebouwautomatisering en sinds eind 2015 betrokken bij projecten op andere locaties van KleinGeluk. Met Roryan van IT Building is gezocht naar een oplossing voor een sleutelloos en stabiel systeem, zonder dat het vrijheidsgevoel van de bewoners verloren gaat. Daarbij zag IT Building mogelijkheden met het Paxton Net2 toegangssysteem. Een betrouwbaar systeem dat makkelijk is in gebruik en waarbij het beheer volledig in eigen hand kan worden gehouden. Geen toegang meer door middel van sleutels, maar met het gebruik van elektronische sleutels, ook wel tags genoemd, voor de medewerkers en vaste bezoekers.

Integratie
Voor de bewoners lijkt een tag niet handig. Daarom is gekozen voor een hardwarematige integratie met het domoticasysteem. Bewoners krijgen nu makkelijk en veilig toegang tot hun woning via een polsband.
Bij de ingangssluis is gebruik gemaakt van het Paxton Entry deurintercomsysteem. Iedere woning beschikt daarnaast over een Entry Standaard-monitor waarmee bewoners de toegangsdeur open kunnen sturen.
Met het Net2 toegangssysteem van Paxton heeft KleinGeluk zowel de controle als het beheer over wie, wanneer en waar toegang toe heeft in eigen hand. Het systeem kan zowel op locatie als op afstand worden beheerd en het zorgt ervoor dat aan medewerkers, bewoners en bezoekers makkelijk en veilig toegang kan worden verleend.
Het systeem maakt het daarnaast mogelijk om toegangsrechten snel aan te passen en het kan worden geïntegreerd met tags van andere systemen, wat het erg handig maakt in gebruik.
Verder is het Net2 toegangssysteem inzichtelijk en duidelijk. Berends: ”We hebben meerdere systemen draaien en ik kan geen systeem noemen dat gemakkelijker te beheren is dan het Net2 toegangscontrole systeem van Paxton.”

Lees hier de volledige casestudy.

Deel dit artikel via: