Veiligheid hulpverleners vergt meer samenwerking

De kennisconferentie Taskforce Onze hulpverleners veilig 2025: Aanpak agressie en geweld tegen hulpverleners vond op dinsdag 13 mei plaats in het Paushuize in Utrecht. Hulpverleners, beleidsmakers, onderzoekers en bestuurders kwamen daar samen voor de jaarlijkse bijeenkomst.
Tijdens de conferentie waren deelnemers actief betrokken bij interactieve workshops en inspirerende sessies, waarin zij zich hebben verdiept in urgente vraagstukken. Er is besproken wat heeft gewerkt bij de-escalatie, hoe intimidatie het gedrag van hulpverleners heeft beïnvloed, hoe grenzen zijn gesteld in situaties waarin aangifte doen geen optie was, en op welke manier cijfers, richtlijnen en beleid zijn ingezet om daadwerkelijk verschil te maken. Onderwerpen als herstelrecht, verhoogde strafmaat, psychosociale nazorg en de essentiële rol van de werkgever kwamen uitgebreid aan bod. Er is benadrukt dat veilig werken geen luxe is, maar een noodzakelijke basisvoorwaarde.
Richtlijn
Een belangrijk moment tijdens de conferentie was de presentatie van de herziene richtlijn voor psychosociale ondersteuning bij hoog-risicoberoepen. Deze richtlijn heeft een belangrijke mijlpaal gevormd in het streven naar goed werkgeverschap en structurele ondersteuning van professionals die risico’s in hun werk ervaren.
Er is ook vooruitgeblikt. De Taskforce Onze hulpverleners veilig, die sinds 2021 actief is geweest, zal in 2026 worden afgerond. Tijdens het afsluitende panelgesprek is verkend hoe de opgedane kennis, inzichten en ervaringen duurzaam kunnen worden geborgd. Er is besproken hoe het geleerde levend gehouden kan worden en blijvende impact kan maken.
Deelnemers deelden tijdens de conferentie hun behoeften en ideeën over hoe hun werk veiliger gemaakt kan worden. Daarmee is wederom bevestigd dat veiligheid iets is waaraan samen gewerkt moet worden – voor vandaag én voor de toekomst.