Veiligheidsberaad boos over communicatie mondkapjesbeleid
Wel of geen mondkapje? Dat leek het hoofdthema van het overleg door het Veiligheidsberaad maandagavond. Het grootste pijnpunt bleek echter dat de voorzitters van de veiligheidsregio’s zich gepasseerd voelden, toen het kabinet maandagavond een dringend mondkapjesadvies uitvaardigde voor het hele land.
Lange tijd hechtte het kabinet op voordracht van het RIVM geen waarde aan het dragen van niet-medische mondkapjes. Ook niet toen dit in andere landen tot een daling van het aantal besmettingen bleek te leiden. Eerst was men bang dat er een tekort aan mondkapjes voor zorgverleners zou ontstaan en later vreesde men dat burgers zouden denken dat het met een mondkapje niet langer nodig is om afstand te bewaren. Alleen in het openbaar vervoer werd het dragen van een masker verplicht.
Extra maatregelen
Door het snel stijgende aantal besmettingen kwam het kabinet enige tijd terug met extra maatregelen voor een aantal regio’s, zoals het eerder sluiten van de horeca. En maandagavond klonk het dringende advies om overal een mondkapje te dragen ‘waar de hemel niet te zien is’.
De voorzitters van de veiligheidsregio waren niet blij met de plotselinge ommezwaai van het kabinet. Vooral niet omdat zij niet bij de beleidsvorming waren betrokken en pas tijdens de persconferentie te horen kregen wat er van hen op het gebied van handhaving verwacht zou worden. Vooral in regio’s met weinig besmettingen zou handhaving van de nieuwe maatregelen grote problemen kunnen geven en dan was 23 uur een korte periode om zich daarop voor te bereiden.
Moeilijk uit te leggen
“Het is natuurlijk best vervelend als je met elkaar een lijn afspreekt en als dat door een debat in de Kamer in één keer weer anders gaat”, zei de Leidse burgemeester Henri Lenferink, die de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls verving als voorzitter van het Veiligheidsberaad. Hij wees erop dat het voor burgemeesters moeilijk uit te leggen is als het de ene keer zus en de andere keer zo is. Tijdens het overleg van maandagavond ging het over het strakker organiseren van de structuur hoe je met elkaar omgaat. Dat moet volgens Lenferink voorkomen dat er allerlei ‘ad-hocmaatregelen’ worden genomen.
Enkele burgemeesters hadden ook kritiek op het mondkapjesadvies. Zij vinden dat het dragen van mondkapjes gewoon verplicht moet worden. “We hebben behoefte aan een duidelijke richtlijn”, zei burgemeester Jan Lonink van Terneuzen. Premier Rutte was geen voorstander van een verplichting. Hij gaat er vanuit dat als de meerderheid een mondkapje draagt, de rest wel zal volgen. Het kabinet wil pas nieuwe maatregelen als volgende week blijkt dat de huidige maatregelen onvoldoende effect hebben.