Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

De Beveiligingsjurist

VEB

Optex

i-Pro

Alphatronics

Brivo

HID

Paxton

2N

Service Centrale Nederland

SMC Alarmcentrale

Nenova

Traka ASSA ABLOY

Top Security

Bydemes

Genetec

Multiwacht

BHVcertificaat.online

Seris

Securitas

SOBA

Masset Solutions

Ajax Systems

OSEC

GFT

VVNL

CSL

Advancis

NetworxConnect

Trigion

EAL

Connect Security

CDVI

NIBHV

SmartSD

Dero Security Products

HD Security

Network Optix

Hikvision

Gold-IP

Akuvox

CardAccess

IDIS

VideoGuard

ARAS

Nimo Dog Security

Explicate

Hanwha Vision Europe

Bosch Security Systems

Seagate

Sequrix

PG Security Systems

Centurion

Secusoft

Lobeco

Crown Security Services

Kiwa

Add Secure

Eizo

Alarm Meldnet

JMB Groep

G4S

Milestone

Eagle Eye Networks

Paraat

20face

Avigilon Alta

DZ Technologies

SmartCell

Uniview

Nimo Drone Security

Unii

RoSecure

ASIS

VAIBS

VBN

Regio Control Veldt

ASSA ABLOY

ADI

Oribi ID Solutions

Veiligheidssituatie AZC Ter Apel zeer ernstig

20 juni 2024
Redactie
06:24

Er is sprake van een zeer ernstige veiligheidssituatie op het Asiel Zoekers Centrum (AZC) in Ter Apel. Binnen de hekken van dit terrein lopen asielzoekers en medewerkers een onacceptabel risico om slachtoffer te worden van geweldsincidenten, concludeert de Inspectie Justitie en Veiligheid. Die roept de minister en de staatssecretaris van JenV op de veiligheid te verbeteren door te zorgen voor meer politie en bevoegde medewerkers.

Medewerkers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de beveiliging hebben onvoldoende mogelijkheden om de problemen aan te pakken en kunnen inmiddels de veiligheid niet meer garanderen. De politie heeft er te weinig mensen voor. Doordat het bestuursdepartement van Justitie en Veiligheid het COA in 2022 opgedragen heeft om aan de overnachtingen op het grasveld een einde te maken, verblijven nu nog meer mensen binnen de hekken van het COA-terrein. De openbare ordeproblematiek is daarmee naar binnen de hekken van het COA-terrein verplaatst. De Inspectie Justitie en Veiligheid concludeert dat op dit moment de COA-medewerkers en beveiligers verantwoordelijk zijn om de orde en veiligheid van het terrein beheersbaar te houden. Maar zij zijn niet bevoegd of voldoende getraind om geweldsincidenten aan te pakken of te voorkomen. De problemen kunnen volgens de inspectie alleen opgelost worden als alle organisaties uit de asielketen, strafrechtketen, zorgketen en de gemeente samenwerken.

Onacceptabel risico
Inmiddels is de situatie zo ernstig dat bewoners en medewerkers een onacceptabel risico lopen om slachtoffer te worden van een (gewelds-)incident. Er zijn al diverse mensen gewond geraakt. Om meer slachtoffers te voorkomen vraagt de Inspectie JenV aan minister Yesilgöz en aan staatssecretaris Van de Burg om op zeer korte termijn meer maatregelen te nemen om de veiligheid in Ter Apel te verbeteren. Het gaat dan om meer zichtbare politie-inzet, meer capaciteit en inzet van personeel met de adequate bevoegdheden (BOA’s) in Ter Apel om de veiligheid te vergroten.
De inspectie heeft eerder aangegeven dat de leefbaarheid onder de maat is en dat de rechten en de veiligheid van vreemdelingen niet meer kunnen worden gegarandeerd. De Inspectie JenV gaf daarbij expliciet aan dat het COA bijstand nodig heeft om de onveilige situatie aan te kunnen. De verschillende signalen hebben niet geleid tot verbetering van de veiligheidssituatie voor azc-bewoners en medewerkers.

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

SequriX

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner