Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Seris

Hikvision

ADI

Centurion

ARAS

Sequrix

Advancis

Trigion

SmartCell

Paralax

VEB

Seagate

IDIS

HD Security

SOBA

VideoGuard

Brivo

Network Optix

Add Secure

Alarm Meldnet

Connect Security

Intrasec

Teletek

NIBHV

ASIS

Masset

Hanwha Vision Europe

OSEC

HID

ASSA ABLOY

Bydemes

VAIBS

Lobeco

Distri Company

Paraat

Gold-IP

Optex

EAL

Genetec

Synguard

Milestone

Unii

CSL

SMC Alarmcentrale

Dero Security Products

VBN

Bosch Security Systems

SmartSD

Ajax Systems

Service Centrale Nederland

G4S

Uniview

Aritech

BHVcertificaat.online

Multiwacht

Oribi ID Solutions

MOBOTIX

2N

Securitas

Eagle Eye Networks

CDVI

Akuvox

i-Pro

Regio Control Veldt

VGN Group

Top Security

Secusoft

Traka ASSA ABLOY

Paxton

Kidde Commercial

Eizo

Nenova

VVNL

Alphatronics

Crown Security Services

Velen vermoeden misdaad in buurt, maar melden dat niet

6 februari 2025
Redactie
16:25

Veel Nederlanders vermoeden dat er criminele activiteiten plaatsvinden in hun buurt, maar slechts een klein deel maakt hiervan melding. Uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 23.000 deelnemers blijkt dat 35 procent denkt dat minstens één buurtgenoot betrokken is bij criminele praktijken. In de grote steden loopt dit percentage zelfs op tot 48 procent.

Criminaliteit in woonwijken is soms overduidelijk, zoals bij schietpartijen of explosies, maar kan zich ook sluipend manifesteren. Panelleden geven aan verdachte situaties te signaleren, zoals restaurants zonder klanten (20 procent), ronselpraktijken (14 procent) of leegstaande panden waar ’s nachts licht brandt (5 procent). Daarnaast ziet een derde (34 procent) buurtgenoten rondrijden in luxe auto’s die niet lijken te passen bij hun financiële situatie.
Naast deze subtiele signalen ervaren veel Nederlanders ook ernstige incidenten in hun directe omgeving. Zo meldt 11 procent dat er de afgelopen twee jaar een explosie is geweest in hun buurt, terwijl 18 procent een schietpartij heeft meegemaakt. Daarnaast is bij 28 procent een drugslab of wietkwekerij ontdekt en had 8 procent te maken met een plofkraak op een geldautomaat. In steden liggen deze percentages nog hoger.

Angst en wantrouwen belemmeren meldingen
Ondanks deze waarnemingen onderneemt de meerderheid geen actie. Slechts 3 op de 10 respondenten zegt ooit een melding te hebben gemaakt, terwijl 6 op de 10 dit niet deed. De belangrijkste reden (37 procent) is het gebrek aan vertrouwen in instanties. Mensen vrezen dat hun melding niet serieus wordt genomen of dat er te weinig capaciteit is om actie te ondernemen.
Daarnaast speelt onzekerheid een rol: 27 procent wist niet zeker of hun waarneming verdacht genoeg was. Anderen wilden zich niet bemoeien (24 procent) of vreesden repercussies van criminelen (19 procent).

Overheid roept op tot alertheid
Het ministerie van Justitie en Veiligheid is een campagne gestart om burgers bewuster te maken van criminele signalen in hun omgeving. De politie benadrukt dat meldingen essentieel zijn in het bestrijden van ondermijning, ook al leidt niet elke melding direct tot actie. “We verzamelen vaak meerdere meldingen voordat we ingrijpen”, aldus een politiewoordvoerder.
Voor mensen die zich zorgen maken over hun veiligheid is anonieme melding mogelijk. “Hoe langer verdachte situaties onopgemerkt blijven, hoe groter de kans dat criminaliteit zich uitbreidt”, waarschuwt de politie. Het melden van verdachte activiteiten blijft daarom een cruciale stap in het terugdringen van criminaliteit in Nederlandse buurten.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Artitech Kidde Commercial

Videoguard

Seagate

SequriX

Distri Company

Boon Edam

Suricat

Wordt een partner