Veranderde handhaving van inhuurregeling in CAO PB

Een particuliere beveiligingsorganisatie mag niet meer dan 20 procent van de loonsom (cao-loonsom en kosten ingehuurde arbeidskrachten) gebruiken voor het inhuren van arbeidskrachten die niet onder de cao Particuliere Beveiliging vallen. Het Controleorgaan gaat deze regel nu op een andere manier handhaven.

De 20 procent-regel staat in artikel 110 van de cao. Vanaf 1 januari 2022 controleert het Controleorgaan dit percentage over de dertien loonperiodes voorafgaand aan de controledatum. Eerder werd voor de controle van het percentage aan inleen een afwijkende controleperiode gehanteerd, namelijk het voorgaande kalenderjaar. Omdat de laatste inhoudelijke wijziging van deze cao-bepaling inmiddels dateert van 1,5 jaar geleden, is besloten om voor dit punt nu aan te sluiten bij de controleperiode die ook gehanteerd wordt voor de overige cao-bepalingen. Dat is volgens het Controleorgaan wel zo overzichtelijk! Een bijkomend voordeel is volgens de instantie dat beveiligingsbedrijven na constatering van een overtreding van artikel 110 van de cao (maximaal 20% inleen) de gelegenheid hebben de bedrijfsvoering zodanig in te richten dat in het vervolg wel aan deze regel wordt voldaan. Dit kan bij een volgende controle met een nieuwe controleperiode meteen worden gecheckt, zonder dat gewacht hoeft te worden op het aanbreken van een nieuw kalenderjaar.

Rechtszaak
Vorig jaar heeft de rechtbank geoordeeld dat een bedrijf als vergunninghouder van een beveiligingsorganisatie als werkgever in de zin van de cao is aan te merken. Het bedrijf moet zich dus aan de bepalingen van de cao houden en het Controleorgaan heeft de bevoegdheid om te controleren of de vergunninghouder de bepalingen van de cao goed naleeft. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om de plicht van de inlenende werkgever om zich ervan te verzekeren dat ingeleend personeel conform de cao wordt betaald en de regel dat maximaal 20 procent van de totale loonsom mag worden besteed aan inhuur van personeel.
Het maakt voor de werkingssfeer en de controlebevoegdheid niet uit of een vergunninghouder zelf geen eigen personeel in dienst heeft. Dit geldt ook als gebruik wordt gemaakt van een eigen personeels-BV. Deze BV en het vergunninghoudende bedrijf worden als één gezien. Hiermee wordt voorkomen dat een bedrijf zich aan de werkingssfeer van de cao Particuliere Beveiliging kan onttrekken, door een personeels-BV op te richten.

Deel dit artikel via: