Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

JMB Groep

NIBHV

VideoGuard

Alphatronics

G4S

SOBA

Alarm Meldnet

Brivo

Ajax Systems

Regio Control Veldt

Oribi ID Solutions

Explicate

VEB

SMC Alarmcentrale

DZ Technologies

Sequrix

EAL

Service Centrale Nederland

Traka ASSA ABLOY

SmartSD

Nenova

Bydemes

Akuvox

OSEC

CardAccess

Nimo Drone Security

CSL

Lobeco

Seris

Hikvision

2N

Milestone

Genetec

Paraat

Top Security

Optex

RoSecure

SmartCell

HID

CDVI

IDIS

Bosch Security Systems

NetworxConnect

Avigilon Alta

ADI

Secusoft

Add Secure

Hanwha Vision Europe

Eagle Eye Networks

ASSA ABLOY

Trigion

Paxton

BHVcertificaat.online

ASIS

De Beveiligingsjurist

Connect Security

HD Security

i-Pro

Multiwacht

Advancis

VVNL

Masset Solutions

20face

GFT

Securitas

Centurion

Unii

Eizo

Seagate

Kiwa

VAIBS

Dero Security Products

VBN

PG Security Systems

Nimo Dog Security

ARAS

Gold-IP

Crown Security Services

Uniview

Verbetering samenwerking IT en beveiliging

28 mei 2024
Redactie
11:29

Beveiligingsinstallaties zijn in toenemende mate afhankelijk van de IT-infrastructuur van objecten. Het blijft echter een uitdaging voor beveiligingsinstallateurs om daar gebruik van te mogen maken. Genetec realiseert zich dit en komt met drie methodes die een sterkere samenwerking tussen IT- en fysieke beveiligingsteams kunnen bevorderen.

De convergentie tussen fysieke beveiliging en IT is al jaren aan de gang. Dit begon toen fysieke beveiligingssystemen overstapten van analoog naar IP en meer recent naar de cloud verhuisden. Deze evolutie vereist meer samenwerking tussen beide teams.
Hoewel er vooruitgang is geboekt in de samenwerking voor de succesvolle implementatie van nieuwe oplossingen, bestaat er nog steeds een kloof. Verschillende vaardigheden, gescheiden prioriteiten en unieke denkpatronen dragen bij aan dit probleem. Ook technologische keuzes die rollen gescheiden houden en diepere niveaus van samenwerking verhinderen, spelen een rol.

Uitdagingen van een groeiend IIoT-ecosysteem
De cyberbeveiligingsrisico’s nemen tegenwoordig snel toe. Recente onderzoeken in de fysieke beveiligingsindustrie tonen aan dat 31 procent van de organisaties in 2023 werd aangevallen door cybercriminelen. Als reactie hierop heeft 42 procent van de organisaties het gebruik van cyberbeveiligingstools verhoogd. Deze stijging in cybercriminaliteit wordt versterkt door de toename van nieuwe Industrial Internet of Things (IIoT)-apparaten in het netwerk. Van nieuwe camera’s en kaartlezers tot diverse andere sensoren, het netwerkecosysteem van fysieke objecten groeit exponentieel.
Naast deze groei nemen ook de cyberrisico’s toe waaraan organisaties worden blootgesteld. Als deze nieuwe apparaten niet goed beveiligd of geïmplementeerd zijn, kunnen ze veiligheidslacunes creëren en toegang bieden aan aanvallers.
Terwijl fysieke beveiligingsteams experts zijn in het identificeren en mitigeren van fysieke bedreigingen, weten IT-teams alles over het beveiligen van systemen en netwerken. Beide rollen en vaardigheden zijn essentieel voor het beveiligen van de onderneming. Naarmate ecosystemen uitbreiden en risico’s evolueren, erkennen leidinggevenden dat fysieke en informatiebeveiliging als onderling gerelateerde risico’s moeten worden behandeld. Hoe kunnen ze een grotere convergentie op menselijk niveau bevorderen om de risicobeperking en veerkracht te versterken?

Kansen voor fysieke beveiligingsdata
Met de toename van nieuwe sensoren is ook de dataverzameling binnen organisaties verbeterd. Steeds meer leidinggevenden zien het potentieel van fysieke beveiligingsdata voor bredere organisatorische doelen. Veel organisaties gebruiken fysieke beveiligingsdata bijvoorbeeld om bezettingsniveaus te volgen en te leren hoe mensen zich door hun faciliteiten bewegen. Met deze informatie kunnen ze verbeteringen aanbrengen in hun ruimtes en diensten om de ervaring van medewerkers en bezoekers te verbeteren.
De verzamelde data kan teams ook helpen om lacunes in beveiligingsprocessen te identificeren. Ze kunnen vervolgens stappen ondernemen om de responsprocedures te verbeteren of de bescherming van bedrijfsactiva te versterken. Er zijn echter grotere plannen in uitvoering. Nieuwe of al bestaande Security Operations (SecOps)-groepen binnen IT-teams brengen dataverzameling en -optimalisatie naar een hoger niveau. Uit een recent onderzoek bleek dat ongeveer 55 procent van de IT- en 47 procent van de SecOps-teams toegang hebben tot fysieke beveiligingsdata. Deze teams proberen niet alleen bedrijfsbrede risico’s te identificeren, maar ook mogelijkheden voor operationele efficiëntie en groei.

Drie technologieën samenwerking verbeteren
Het verenigen van IT- en fysieke beveiligingsvaardigheden is geen makkelijke taak. Maar met de juiste technologieën kunnen deze teams beter samenwerken. De eerste is het unificeren van systemen. Een verenigd platform stelt fysieke beveiligings- en IT-teams in staat om potentiële risico’s in systemen en locaties te zien. Dit omvat toegang tot camera’s, deurlezers, inbraakdetectoren en meer vanuit één intuïtieve interface. Dit helpt bij het beheren van incidenten, het uitvoeren van onderzoeken en het toezicht houden op alle beveiligingsbeleid.
Binnen één zo’n platform kunnen IT-experts een uitgebreid overzicht krijgen van realtime risico’s. Ze kunnen ook een enkele gegevensbeschermings- en privacystrategie implementeren op alle locaties. Ingebouwde cyberbeveiligingstools helpen bij het standaardiseren van versleutelingen, multi-factor authenticaties, gebruikersrechten en meer.
Zowel fysieke beveiliging als IT kunnen monitoringtools gebruiken om realtime kwetsbaarheden te spotten, systeemgezondheid te onderhouden en kritieke firmware- en software-updates in te plannen.
Het hebben van één gedeeld overzicht van fysieke en cyberbeveiliging houdt iedereen op dezelfde koers, waardoor ze samen kunnen werken om de organisatie tegen alle soorten dreigingen te beschermen.

Cloud Services Implementeren
Door te kiezen voor een cloud- of hybride-cloudimplementatie kan de convergentie tussen fysieke beveiliging en IT worden bevorderd. In de fysieke beveiligingsindustrie versnelt de cloudadoptie alleen maar. Tegenwoordig geeft 44 procent van de eindgebruikers aan dat meer dan een kwart van hun fysieke beveiligingsomgevingen cloud- of hybride-cloud is. Dat is een stijging van 20 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.
Het implementeren van cloudoplossingen neemt de last weg van IT- en fysieke beveiligingsmedewerkers om systemen goed te laten draaien en te beschermen tegen risico’s. Dit komt omdat er geen servers meer hoeven te worden aangeschaft en beheerd. Bovendien worden alles, van apparaatfirmware en softwarepatches tot andere kritieke beveiligingsdata, automatisch naar het systeem gepusht.
Cloud services kunnen ook helpen bij het lanceren van nieuwe applicaties of het maximaliseren van de data die wordt verzameld. Bijvoorbeeld, teams kunnen eenvoudig en veilig video of informatie tussen afdelingen delen. Ook kunnen diensten worden ingezet om medewerkersgegevens, tijdelijke toegangsvragen en bezoekersbeheer beter te beheren. Het implementeren van cloudgebaseerde systemen bespaart niet alleen veel tijd, maar stroomlijnt ook processen en opent nieuwe mogelijkheden voor IT en fysieke beveiliging om samen te werken.

Gebruikmaken van Analytics
Bij het verzamelen van grote hoeveelheden data kan het moeilijk zijn om hier inzicht uit te halen. Het implementeren van analytics kan teams hierbij helpen. Met video analytics kunnen teams minder tijd besteden aan het begrijpen van de data en meer tijd aan het nemen van geïnformeerde beslissingen. Als een organisatie al een videobeheersysteem heeft, kan men bijvoorbeeld people counting analytics toevoegen om te volgen hoeveel mensen zich in de gebouwen bevinden en hoe ze zich door de ruimtes bewegen. Dit kan helpen bij het bepalen van drukke tijden en geven inzicht in overvolle gebouwen, waardoor de stroom van mensen geoptimaliseerd kan worden.
Analytics kan ook worden gebruikt om te weten wanneer wachtrijen te lang worden, zodat er meer personeel kan worden ingezet om aan de vraag te voldoen en de gastervaring te verbeteren.
Teams kunnen ook kentekenherkenning analytics gebruiken om meer gegevens te verzamelen over voertuigen die het terrein betreden. Het systeem kan voertuigen markeren die in verboden zones parkeren of in de verkeerde richting rijden. Teams kunnen het systeem raadplegen om te zien wanneer de drukste dagen en tijden zijn, of zelfs patronen ontdekken die verbeteringen in de parkeervoorzieningen vereisen.
Analytics helpt teams door alle verzamelde data te graven om waardevolle inzichten te ontdekken. Dit maakt het eenvoudiger om te zien wat er in de omgeving gebeurt, zodat de operaties op nieuwe manieren geoptimaliseerd kunnen worden.

Deel dit artikel via:

Vlog 8

Premium partners

SequriX

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner