Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Nimo Drone Security

Hikvision

OSEC

NIBHV

Nenova

Paxton

ASIS

Unii

SmartSD

Regio Control Veldt

Secusoft

Oribi ID Solutions

De Beveiligingsjurist

2N

ASSA ABLOY

Nimo Dog Security

Paraat

Milestone

Add Secure

Bosch Security Systems

NetworxConnect

Top Security

Connect Security

Multiwacht

Eizo

Eagle Eye Networks

Explicate

Alphatronics

Trigion

Avigilon Alta

i-Pro

Masset Solutions

Uniview

PG Security Systems

Centurion

VideoGuard

Lobeco

RoSecure

20face

Alarm Meldnet

Traka ASSA ABLOY

VEB

Ajax Systems

Seris

Akuvox

SMC Alarmcentrale

Optex

ADI

Hanwha Vision Europe

Sequrix

JMB Groep

Gold-IP

Advancis

Kiwa

Seagate

Brivo

IDIS

DZ Technologies

ARAS

EAL

Crown Security Services

G4S

Service Centrale Nederland

Securitas

Dero Security Products

BHVcertificaat.online

VVNL

CDVI

Bydemes

VAIBS

Genetec

SmartCell

SOBA

HD Security

CSL

HID

VBN

GFT

CardAccess

Verdachten overval TEFAF afkomstig uit Balkan

3 maart 2023
Redactie
12:14

Het onderzoek naar de TEFAF-overval, waarbij op 28 juni 2022 een grote collectie sieraden gestolen werd, verloopt nog steeds voortvarend, aldus de politie. Onderzoeksbevindingen tot nu toe wijzen in de richting van verdachten afkomstig uit de Balkan.

Het grootschalige opsporingsteam van zo’n 20 rechercheurs, dat sinds juni 2022 met dit onderzoek belast is, werkt nog steeds nauw samen met Interpol, Europol, andere Europese landen en zelfs wereldwijd.

Aandacht
“Het onderzoek kent een grote internationale aandacht. Zowel vanuit de media maar vooral ook vanuit de internationale kunstwereld. Zeker met het oog op de volgende editie van deze grote kunstbeurs, die deze maand weer plaatsvindt. We doen er alles aan om deze brutale overval op te lossen. Dit onderzoek heeft een ongekende internationale component. Alle informatie die in het buitenland opgehaald wordt, verloopt via rechtshulpverzoeken, en dat vergt tijd. Het is een onderzoek van de lange adem, maar wij hebben er nog steeds alle vertrouwen in dat deze zaak opgelost kan worden en de verdachten zullen worden aangehouden en vervolgd”, aldus de onderzoeksleider.

Onderzoek
In het onderzoek wordt onder regie van Europol met meerdere Europese landen samengewerkt waar soortgelijke overvallen hebben plaatsgevonden. Ook bestaan er contacten tussen het onderzoeksteam en de autoriteiten uit de betreffende Balkanlanden. Al eerder werd aangegeven dat het onderzoek zich richtte op de analyse van beschikbaar beeldmateriaal, getuigenverklaringen, forensische sporen, vluchtroutes, verblijfplaatsen en vluchtvoertuigen.
Dit gold ook voor de tips die binnenkwamen naar aanleiding van een uitzending van het landelijke opsporingsprogramma ‘Opsporing.nl’ in de zomer van 2022.

Pink Panther-bende
“Het gedetailleerd uitzoeken van deze informatie leverde vaak weer nieuwe aanknopingspunten op, die ook weer uit gerechercheerd werden. Al was het maar om zaken uit te sluiten zodat een bepaalde richting of spoor niet verder gevolgd hoefde te worden. Ook dat heeft tijd gekost. Maar al de informatie samen heeft nu als resultaat dat het onderzoek zich nu richt op een specifieke groep verdachten uit de Balkan. Dat is voor ons een belangrijk aanknopingspunt”, licht de onderzoeksleider toe. Het zou gaan om leden van de Pink Panther-bende, die verantwoordelijk is voor tientallen grote roven in Europa in de afgelopen decennia met miljoenen euro’s als buit.

Aangetroffen sieraad
Er zijn niet alleen verdachten, ook doet het opsporingsteam inmiddels onderzoek naar een aangetroffen sieraad. Van dit sieraad is inmiddels vastgesteld dat dit werd buitgemaakt tijdens de overval. ”Het gaat hier overigens niet om de (bekende) grote gele diamant”, vertelt de onderzoeksleider. Het duurste sieraad dat de rovers meenamen, was een collier met een ’vivid’ gele diamant van 114 karaat van Symbolic & Chase, dat 27 miljoen euro waard zou zijn. Maar met het aantreffen van het andere sieraad kan het onderzoeksteam weer een grote stap in het onderzoek zetten. Er kunnen geen verdere details en informatie verstrekt worden over waar dit onderdeel van de buit is aangetroffen en door wie.
Door het onderzoeksbureau van de verzekeringsmaatschappij is al eerder een beloning van 500.000 euro uitgeloofd. Politie en Openbaar Ministerie hebben met het uitloven van deze beloning verder geen bemoeienis. Het betreffende bureau is hiervoor verantwoordelijk. Tussen het Openbaar Ministerie, de politie en het onderzoeksbureau zijn er wel goede contacten.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Suricat

Videoguard

SequriX

Seagate

Wordt een partner