Beveiliging nieuws

Onze partners

Gold-IP

Trigion

HD Security

Genetec

Dero Security Products

VAIBS

Avigilon Alta

Nimo Drone Security

Hanwha Vision Europe

Nenova

Secusoft

ARAS

Multiwacht

Dahua

G4S

Masset Solutions

Service Centrale Nederland

Bosch Security Systems

SOBA

De Beveiligingsjurist

Paraat

SmartSD

Securitas

Ajax Systems

SmartCell

MPL

PG Security Systems

Milestone

Top Security

ADI

Optex

2N

Connect Security

i-Pro

Explicate

Eagle Eye Networks

Boon Edam

NIBHV

SMC Alarmcentrale

Sequrix

VideoGuard

Alarm Meldnet

CardAccess

Add Secure

RoSecure

Crown Security Services

NetworxConnect

Brivo

Seris

CSL

Seagate

VEB

Koninklijke Oosterberg

BHVcertificaat.online

HID

Paxton

EAL

Bydemes

Uniview

Unii

Traka ASSA ABLOY

Regio Control Veldt

IDIS

Nimo Dog Security

Akuvox

ASSA ABLOY

ASIS

Centurion

JMB Groep

Eizo

Lobeco

OSEC

Kiwa

Alphatronics

DZ Technologies

20face

GFT

Hikvision

Oribi ID Solutions

VBN

VVNL

Advancis

CDVI

Vernieuwd protocol voor automatische branddoormelding

1 september 2016
Redactie
15:30

Branchevereniging VEBON-NOVB publiceert de derde herziene versie van het Protocol ‘Automatische Branddoormelding via PAC naar RAC’. Belangrijk hierin zijn de manieren waarop een automatisch brandalarm geverifieerd kan worden, zodat nodeloze inzet van de brandweer wordt voorkomen.
In 2012 publiceerde VEBON-NOVB in samenwerking met Brandweer Nederland en het Verbond van Verzekeraars het protocol voor het eerst. Dit protocol beschrijft wanneer en onder welke voorwaarden een brandmelding afkomstig van een brandmeldinstallatie als geverifieerd kan worden beschouwd en er dus sprake is van een echte brand. Met deze actieve verificatiemethode door de Particuliere Alarmcentrale (PAC) is er een hoge mate van zekerheid dat de melding geen nodeloos alarm is.
Onnodige brandweerinzet
De brandweer rukt als gevolg van automatische meldingen uit brandmeldinstallaties nog te vaak uit, zonder dat er sprake is van een brand. Tot aan de inwerkingtreding van het Bouwbesluit 2012 betrof dit alarmen die direct binnen kwamen bij de alarmcentrale van de brandweer (RAC). Als gevolg van deregulering door de overheid, bestaat een verplichte doormelding sinds het Bouwbesluit 2012 alleen nog voor gebouwen met bepaalde gebruiksfuncties. Het betreft hier woonfuncties voor zorg, gezondheidszorgfuncties, celfuncties, bepaalde bijeenkomstfuncties (kinderopvang voor kinderen jonger dan 4 jaar) en logiesfuncties zonder 24-uurs bewaking. Dit betekent dat circa 70 procent van de aansluitingen op de alarmcentrale van de brandweer nu niet meer verplicht zijn. Dit heeft tot gevolg dat op termijn de meeste aansluitingen op de RAC, die met ingang van 1 april 2012 niet meer verplicht zijn, niet meer naar de RAC mogen/kunnen doormelden. Naar schatting gaat het hierbij om ongeveer 15.000 tot 17.000 van de huidige 25.000 aansluitingen.
Van RAC naar PAC
Het protocol geeft aan wanneer en onder welke voorwaarden een brandmelding afkomstig van een brandbeveiligingsinstallatie als geverifieerd kan worden beschouwd en door de (Particuliere Alarmcentrale (PAC) kan worden doorgemeld aan de RAC. Door het volgen van de actieve verificatiemethode onder supervisie van de PAC is er een hoge mate van zekerheid dat het een echte brandmelding betreft. Daarnaast ziet Brandweer Nederland een ontwikkelingdat er maatregelen worden genomen als brandmeldingen worden doorgegeven door de PAC die vervolgens leiden tot een nodeloze uitruk van de brandweer.
De verwachting is dat inmiddels al een flink aantal van de voormalige-RAC aansluitingen bij een PAC is ondergebracht, waarmee de eindfase van omzetting van automatische branddoormeldingen wordt genaderd. Waren de eerdere versies van het protocol vooral gericht op deze overgang, in de derde versie van het protocol is voor het eerst een koppeling gemaakt naar het protocol Technische Verificatie van VEBON-NOVB.
Technische Verificatie
Verificatie is in veel gevallen afhankelijk van menselijk handelen, maar moderne techniek biedt uitkomst. Het protocol Technische Verificatie biedt een overzicht van mogelijkheden om met behulp van die techniek alarmen te verifiëren. Het geeft extra zekerheid dat het om een echte brand gaat en is in staat om onechte en/of ongewenste brandmeldingen zoveel mogelijk uit te filteren. De techniek doet het werk en niet de mens. Dit scheelt relatief gezien veel tijd en vermindert de kans op fouten en paniek. Daarbij geldt dat als een brand geen tijd krijgt om te ontwikkelen de kans op mogelijk letsel en schade reëel afneemt.
De daadwerkelijke oplossingen zijn terug te vinden in een webtool van VEBON-NOVB die te raadplegen is op de website van VEBON-NOVB.
Het herziene protocol Automatische Branddoormelding is te downloaden op http://vebon-novb.nl/nl/handige-informatie/publicaties/handreikingen-en-protocollen.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

MPL

Videoguard

Suricat

Wordt een partner