Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Explicate

Seagate

Avigilon Alta

Nenova

VideoGuard

HID

Dero Security Products

Top Security

SOBA

BHVcertificaat.online

De Beveiligingsjurist

Secusoft

Milestone

OSEC

Bydemes

VBN

HD Security

Traka ASSA ABLOY

Advancis

CDVI

i-Pro

Crown Security Services

ASSA ABLOY

Alphatronics

Centurion

Trigion

JMB Groep

Hikvision

Genetec

20face

Masset Solutions

Connect Security

Ajax Systems

Akuvox

SmartSD

RoSecure

Alarm Meldnet

Uniview

ADI

NIBHV

CSL

Gold-IP

ARAS

Paxton

Add Secure

ASIS

NetworxConnect

G4S

Nimo Dog Security

Lobeco

Nimo Drone Security

DZ Technologies

CardAccess

Paraat

Unii

Optex

Eizo

Regio Control Veldt

Hanwha Vision Europe

VEB

Brivo

Multiwacht

IDIS

Bosch Security Systems

SMC Alarmcentrale

Seris

VAIBS

Eagle Eye Networks

SmartCell

Sequrix

GFT

VVNL

Service Centrale Nederland

PG Security Systems

EAL

Kiwa

2N

Oribi ID Solutions

Securitas

Vernieuwd Schengen Informatiesysteem live

7 maart 2023
Redactie
14:39

Op dinsdag 7 maart 2023 is het vernieuwde Schengen Informatiesysteem (SIS) in alle Schengenstaten live gegaan. Dit is een EU-informatiesysteem dat grenscontroles en samenwerking in de rechtshandhaving ondersteunt in en tussen de Schengenlanden.

Het nieuwe systeem bevat informatie over gezochte of vermiste personen of personen die geen toegang hebben of (niet) mogen verblijven in het Schengengebied. Zo worden onder meer terugkeerbesluiten van burgers van buiten de EU via het Schengen Informatiesysteem (SIS) in heel Europa zichtbaar. Ook worden voorwerpen in dit informatiesysteem opgenomen, zoals auto’s, vuurwapens, en identiteitsdocumenten die verloren of gestolen zijn of gebruikt zijn bij een misdaad.

Preventief registreren
Nieuw is de mogelijkheid om preventief personen te registreren in SIS Recast. Dit kan gebruikt worden om kinderen en kwetsbare personen te beschermen van wie moet worden voorkomen dat zij het land verlaten en er een concreet risico is dat zij slachtoffer zijn of worden van seks gerelateerd geweld, mensenhandel/-smokkel of (mogelijke) ontvoering. Ook worden voorwerpen in het SIS geregistreerd zoals auto’s, vuurwapens, en identiteitsdocumenten die verloren of gestolen zijn of gebruikt zijn bij een misdaad.

Programma Grenzen en Veiligheid
De invoering van het vernieuwde SIS is in Nederland gerealiseerd door de politie onder de vlag van het programma Grenzen en Veiligheid. In dit programma werken het Ministerie van Justitie en Veiligheid, het ministerie van Defensie, het Ministerie van Buitenlandse Zaken samen met de Dienst Terugkeer en Vertrek, Immigratie en Naturalisatie Dienst, Justid, de Koninklijke Marechaussee,de Nationale Politie en het Openbaar Ministerie. Dit programma werkt aan het tijdig en juist invoeren van een aantal Europese Verordeningen. De SIS verordening is de eerste die is ingevoerd.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Seagate

Videoguard

SequriX

Suricat

Wordt een partner