Verouderde BORG 2005 stopt op 1 juli dit jaar

Sinds de publicatie van BORG-B (bouwkundige beveiliging) en BORG-E (alarminstallaties) wordt langzaam afscheid genomen van de BORG 2005-regeling. Certificatie-instellingen voeren sinds 1 januari 2021 audits uit op basis van de nieuwe regelingen. BORG-bedrijven die nog met de oude regeling uit 2005 werken hebben tot 1 juli 2022 om over te stappen.

Inmiddels zijn er zo’n 400 bedrijven die het certificaat BORG-B en/of BORG-E hebben ontvangen. De BORG 2005-regeling is met BORG-B en BORG-E opgesplitst in twee aparte regelingen. Bouwkundige beveiligingsbedrijven en leveranciers van alarminstallaties kunnen zich daardoor nu beter onderscheiden, stelt het CCV, dat de regelingen beheert. Dit biedt volgens het instituut meer transparantie, omdat het voor klanten zo duidelijker zou zijn of een beveiligingsbedrijf een keurmerk heeft voor de bouwkundige beveiliging, voor het leveren van alarminstallaties of voor beide.

Goede inbraakbeveiliging
Inbraakbeveiliging is werk voor specialisten met de juiste kennis en werkprocedures. BORG-gecertificeerde beveiligingsbedrijven staan volgens het CCV voor kwaliteit. Zij worden beoordeeld door een certificatie-instelling op de levering van hun producten en/of diensten. Bovendien worden zij gecontroleerd op de bedrijfsprocessen en de deskundigheid en betrouwbaarheid van het personeel. Dit is de reden waarom verzekeraars bij de beveiliging van een pand vragen om een BORG-certificaat. Goede inbraakbeveiliging bestaat uit een combinatie van organisatorische, bouwkundige en elektronische maatregelen. In de meeste gevallen schakelt een afnemer dus een BORG-B en BORG-E bedrijf in. Er zijn ook BORG-bedrijven die beide certificaten af kunnen geven.

Profileren als BORG-bedrijf
Ieder BORG-gecertificeerd beveiligingsbedrijf is opgenomen in de zoekmachine Vakman. Afnemers kunnen via deze zoekmachine BORG-bedrijven vinden. BORG-bedrijven kunnen ook in de eigen communicatie richting de markt aangeven dat ze BORG-gecertificeerd zijn.
BORG-bedrijven die nog werken volgens de BORG 2005-regeling worden verzocht om zo spoedig mogelijk contact op te nemen met de certificatie-instelling.

Deel dit artikel via: