Versie 4.0 Ketenkeurmerk Personen Alarmering gepubliceerd
WDTM heeft recent versie 4 van het Ketenkeurmerk PersonenAlarmering gepubliceerd. De nieuwe versie van het ketenkeurmerk is geactualiseerd en gemoderniseerd. Versie 4 is daarnaast aangepast naar de huidige markt en bevat een nieuwe rol ‘System Integrator’. Nieuwe bedrijven die zich aanmelden voor certificering van het Ketenkeurmerk worden geaudit volgens versie 4.0.
Voor organisaties die gecertificeerd zijn volgens het WDTM Ketenkeurmerk 3.0, geldt een overgangstermijn vanaf publicatie tot 1 januari 2025. Vanaf deze datum dienen organisaties te voldoen aan het schema van het WDTM Ketenkeurmerk 4.0.
De wijzigingen
In de nieuwe versie van het ketenkeurmerk is de koppeling met de norm voor alarmcentrales (NEN-EN 50518 en NEN-EN 50136-1) losgelaten en vervangen door de verwijzing naar care centers binnen NEN-EN 50134. Er is een harde eis geïntroduceerd omtrent het beëindigen van de inzet van analoge (personenalarmerings)apparatuur: Vanaf 1 januari 2025 wordt nieuw in te zetten personenalarmeringsapparatuur in principe digitaal of via het mobiele netwerk aangesloten. Met ingang van 2028 wordt er geen analoge apparatuur meer ingezet en is er geen analoog aangesloten apparatuur actief. Ketenkeurmerkhouders die nog analoge apparatuur inzetten, overleggen tot en met 2028 bij de jaarlijkse audit een migratieplan. Hierin wordt beschreven welk deel van de alarmeringsapparatuur nog analoog is en welk deel van de apparatuur analoog is aangesloten. Daarnaast wordt beschreven hoe voor 2028 de analoge apparatuur wordt uit gefaseerd, dan wel vervangen en hoe de analoge aansluitingen worden vervangen door digitale of mobiele aansluitingen. In het migratieplan wordt ook beschreven wat de verantwoordelijkheid is van de ketenkeurmerkhouder in het kader van de migratie en wat de verantwoordelijkheden zijn van eventuele derde partijen.
System Integrator
De rol van system integrator is ingebracht en de rol van leverancier is uitgebreid. Tevens is er meer aandacht voor de fabrikant van software die de keten ondersteunt. De eisen aan mobiele alarmering zijn verscherpt. En vanaf 2026 wordt de certificering conform de NEN-7510 verplicht gesteld voor alle ketenpartners die medische patiëntgegevens verwerken zoals zorgcentrales. Ook zijn de regels voor cybersecurity aangescherpt. Ketenkeurmerkhouders dienen met de inwerkingtreding van deze versie van het Ketenkeurmerk in relevante publicaties (zoals websites, folders en offertes) expliciet te vermelden voor welke producten en welke versies van producten het Ketenkeurmerk is gerealiseerd. Voor een gedetailleerd overzicht van de wijzigingen wordt verwezen naar hoofdstuk 1 van het Ketenkeurmerk PersonenAlarmering V4.
Over het Ketenkeurmerk PersonenAlarmering
Het Ketenkeurmerk PersonenAlarmering zorgt ervoor dat de gehele keten op het gebied van persoonsgebonden alarmering voldoet aan de gestelde kwaliteitsstandaard. In dit keurmerk zijn de Persoonsgebonden Alarmering en de Mobiele Alarmering opgenomen. Een bedrijf kan zich laten certificeren voor één of meerdere van de volgende rollen:
- (Fabrikant) Leverancier;
- Aanbieder;
- Installateur;
- Zorgcentrale;
- Alarmopvolging;
- System Integrator.
Het keurmerk helpt bij het waarborgen van de kwaliteit, door het optimaliseren van processen. De eindgebruiker kan hierdoor verzekerd worden van een hoge betrouwbaarheid.
Informatie
Wie meer informatie over het schema wil of de nieuwe versie van het schema wil downloaden, kan kijken op deze pagina: WDTM Ketenkeurmerk PersonenAlarmering.
Bron: Kiwa.