Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Top Security

VEB

Hanwha Vision Europe

PG Security Systems

i-Pro

Alarm Meldnet

EAL

Aritech

ASIS

VBN

SOBA

Akuvox

Add Secure

Eagle Eye Networks

Uniview

Network Optix

Sequrix

Alphatronics

Bosch Security Systems

Bydemes

Advancis

DZ Technologies

Dero Security Products

NetworxConnect

Masset Solutions

NIBHV

ARAS

HID

ADI

Optex

Crown Security Services

Seris

VVNL

Secusoft

SMC Alarmcentrale

HD Security

IDIS

Lobeco

Kiwa

Regio Control Veldt

SmartCell

Oribi ID Solutions

Eizo

CDVI

Paraat

Service Centrale Nederland

20face

BHVcertificaat.online

Seagate

ASSA ABLOY

Unii

CardAccess

Hikvision

Traka ASSA ABLOY

VideoGuard

Multiwacht

Centurion

Trigion

Avigilon Alta

Connect Security

Ajax Systems

VAIBS

CSL

2N

SmartSD

Nenova

OSEC

Milestone

Genetec

Explicate

Brivo

Paxton

G4S

Gold-IP

Securitas

Versterkte aanpak bescherming vitale infrastructuur

1 juni 2023
Redactie
12:29

De veiligheid van Nederland en het ongestoord functioneren van de economie is voor een groot deel afhankelijk van de vitale infrastructuur. Elektriciteitsnetwerken, drinkwater of onze toegang tot betalingsverkeer zijn hier voorbeelden van. Het dreigingslandschap verandert. Om de vitale processen te kunnen blijven beschermen tegen nieuwe dreigingen, werkt het kabinet aan een toekomstbestendige, versterkte aanpak.

Overheden, bedrijven, organisaties en inlichtingen- en veiligheidsdiensten werken samen aan het beschermen van de vitale infrastructuur. Deze opgave wordt echter steeds complexer. Actuele ontwikkelingen zoals veranderingen in het geopolitieke klimaat, de illegale Russische oorlog in Oekraïne, de groeiende digitalisering en klimaatverandering zorgen voor een veranderend dreigingslandschap, ook voor onze vitale infrastructuur.
Dit blijkt ook uit recente risico- en dreigingsbeelden, zoals het Cybersecuritybeeld Nederland, het Dreigingsbeeld Statelijke Actoren en de Rijksbrede Risicoanalyse Nationale Veiligheid.

Hoofdlijnenschets Aanpak vitaal 2023-2028
Met de Aanpak vitaal wordt ingezet op een integrale aanpak, waarbij gekeken wordt naar zowel fysieke als economische en digitale risico’s. Daarnaast wordt ingezet op het versterken van de weerbaarheid van de vitale infrastructuur, waarbij meer aandacht is voor zicht op nieuwe risico’s, zoals risicovolle strategische afhankelijkheden en cascade-effecten. Tot slot zal de aanpak minder vrijblijvend zijn en wordt ingezet op het verankeren van de verantwoordelijkheden van en samenwerking met vitale aanbieders in wet- en regelgeving.

Sectoroverstijgende regie
De NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) en het NCSC (Nationaal Cyber Security Centrum) spelen een belangrijke rol binnen de Aanpak vitaal. Namens de minister voert de NCTV de sectoroverstijgende regie op de bescherming van de vitale infrastructuur. Het NCSC heeft als centraal informatieknooppunt en expertisecentrum voor cybersecurity een belangrijke rol in de informatie-uitwisseling over digitale risico’s.
De conceptwet- en regelgeving rondom de Aanpak vitaal 2023-2028 zal naar verwachting eind dit jaar in consultatie gebracht worden, zodat ook de betrokken bedrijven en organisaties kennis kunnen nemen van de wetsvoorstellen en hieraan kunnen bijdragen.

Deel dit artikel via:

Schijn-zzp'ers

Premium partners

Aritech

Seagate

SequriX

Videoguard

Suricat

Wordt een partner