Vertraging invoering Defensiepas door Mifare Classic chip
De Defensiepas is een moderne toegangspas voor defensieterreinen. De invoering van deze pas loopt vertraging op omdat de gebruikte chip de Mifare Classic bevat. De huidige passen zijn overigens ook niet veilig genoeg.
Op dit moment gebruiken militairen de verouderde MFSC en de recent ingevoerde Defensiepas. Volgens een woordvoerder van Defensie zijn beide kaarten onvoldoende beveiligd. De woordvoerder meldt bovendien dat Defensie zich zal aansluiten bij de Rijkspas wanneer deze in omloop komt. Het ministerie van Defensie heeft bevestigd dat Nederlandse militairen zich identificeren met een relatief eenvoudig te klonen toegangskaart. Met de pas hebben militairen toegang tot gebouwen en kazernes, maar ook tot wapendepots. Wapendepots zijn echter extra beveiligd met bijvoorbeeld pincodes of een bewapende wacht.
In april werd geen toestemming gegeven door directeur Informatievoorziening en Organisatie J.W. Ort voor de migratie van de MFSC-pas naar de Defensiepas. De directeur wil dat er eerst beter gekeken wordt naar de toegepaste technologie. De chip Mifare Classic die in de MFSC-kaart wordt gebruikt werd in maart door de Digital Security research group van de Radboud Universiteit Nijmegen gekraakt.
Gisteren werd bekend dat Defensie extra mankracht inzet voor de beveiliging van militaire terreinen in Nederland. De beveiliging kwam ter discussie nadat een verslaggever van SBS 6 meerdere terreinen van Defensie was binnengedrongen, waar zich onder andere F-16’s en helikopters bevonden. Mensen die een defensieterrein op- of afrijden zullen vaker, steekproefsgewijs, worden gecontroleerd. Ook worden extra manschappen ingezet voor de beveiliging van terreinen.