Verzekeraars hadden vorig jaar recordschade door extreem weer

De bij verzekeraars geclaimde schade door extreem weer steeg vorig jaar tot ruim 886 miljoen euro en bereikte daarmee een record. Dat blijkt uit de Klimaatschademonitor van het Verbond van Verzekeraars, waarin schade door neerslag, stormen en overstromingen wordt geregistreerd.
Alleen al de drie februaristormen Dudley, Eunice en Franklin veroorzaakten vorig jaar voor 714 miljoen euro aan schade. Nooit eerder kregen de verzekeraars in slechts één week zoveel schademeldingen binnen. Ook de overstromingen in Limburg in 2021 zorgden voor 210 miljoen euro aan schadeclaims. Algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars ziet een stijgende lijn door de jaren heen, maar ook dat de pieken steeds hoger worden. Het grillige karakter en de trendmatige stijging komen volgens hem door de klimaatveranderingen, die voor steeds meer schade zullen gaan zorgen.
Bewustwording
Weurding wil dat meer aan bewustwording wordt gedaan, zodat mensen zich beter gaan voorbereiden op extreem weer. Preventieve maatregelen kunnen de schade met 30 procent reduceren, zo laat de Wereld Meteorologische Organisatie weten. Mensen kunnen bijvoorbeeld hun auto ergens parkeren waar het niet onder water loopt en waar er geen boom of dakpannen op kunnen vallen. Ook de overheid moet volgens de verzekeraars meer rekening houden met de gevolgen van extreem weer. Bijvoorbeeld door de omgeving aan te passen en de capaciteit van de waterafvoer te vergroten. Ook het bouwen in gebieden die kunnen overstromen, zoals uiterwaarden, moet worden ontmoedigd.
Hogere premies
Als er niets gebeurt, zullen de premies gaan stijgen en zal het moeilijker worden bepaalde zaken te verzekeren, waarschuwt Weurding. Ook daarom is het noodzakelijk om preventieve maatregelen te treffen. De Klimaatschademonitor moet bijdragen aan de bewustwording. Daarnaast ontwikkelt het KNMI een Early Warning Centre (EWC) dat op tijd waarschuwt voor extreem weer. Mensen krijgen dan direct advies waarmee zij de kans op schade kunnen beperken. Een zware storm kan soms al zeven dagen van tevoren worden voorspeld. Verder worden momenteel de veiligheidsregio’s voorbereid op situaties met extreem weer.