Verzekeraars willen ook schade grote overstromingen dekken
Verzekeraars zijn blij met het eindadvies van de Beleidstafel Wateroverlast en Hoogwater aan minister Harbers. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars. In het eindadvies staan verschillende aanbevelingen om schade en overlast door hoogwater te beperken.
De schade is onder andere te beperken door het verder ontwikkelen van verzekeringen voor klimaatgerelateerde schade. Verzekeraars werken op dit moment aan een oplossing voor snelle en adequate compensatie van schade als een grote rivier zoals de Maas buiten de dijken treedt. Of in een nog erger scenario: als een zeewering het begeeft. Gedacht wordt aan een zogeheten publiek-private herverzekeringspool waarbij ook herverzekeraars delen in het risico op schade. Op deze manier heeft de gedupeerde één loket, namelijk de eigen verzekeraar. Die constructie gaat het Verbond samen met de branche komend jaar verder uitwerken, zo is onlangs besloten tijdens de Ledenvergadering van het Verbond. Ook met de overheid en maatschappelijke partijen gaan we hierover graag (verder) in gesprek.
Schadepieken steeds hoger
Verzekeraars zien dat de schadepieken door de toename van extreem weer steeds hoger worden. Daarom is het aanpassen aan het klimaat en het nemen van preventieve maatregelen ook zo belangrijk. Daarmee kan tot 50 procent van de schade voorkomen worden. Bij alle initiatieven om klimaatgerelateerde schade te kunnen verzekeren, heeft het Verbond de overheid nodig. Samen kan het bewustzijn en preventie onder burgers en bedrijven worden vergroot. Maar het is ook nodig om als maatschappij af te spreken waar en hoe gebouwd wordt, waarbij rekening wordt gehouden met het waterpeil en de kans op overstroming. Verzekeraars steunen de aanbeveling om waar het kan klimaatrobuust te herstellen. Een aanpassing in het Bouwbesluit is de beste manier om klimaatadaptatie mee te nemen in de herstelprocedures van verzekeraars.
Verzekeraars zeggen graag hun kennis over preventie en risico’s in te zetten voor de enorme opgave om het land klimaatbestendig te maken. Zij gaan graag blijvend aan tafel met overheidspartijen over de inrichting van Nederland, met het oog op (toekomstige) verzekerbaarheid van kwetsbare gebieden in Nederland. Het Verbond is actief betrokken in de werkgroep Klimaatadaptatie Financiële sector, waar ook banken, investeerders en overheidspartijen in deelnemen.