Videodeurbel kan boetes opleveren bij foute instelling

Videodeurbellen helpen de politie regelmatig bij het oplossen van misdrijven, maar gebruikers moeten zich aan de privacywetgeving houden, waarschuwt het AD. De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) bepaalt dat alleen het eigen eigendom gefilmd mag worden. Dit betekent dat buren, hun tuin of de openbare weg niet onnodig in beeld mogen komen. Bij overtreding kunnen boetes volgen.
Hoewel het soms onvermijdelijk is dat een deel van de openbare weg in beeld komt, moet de camerabezitter de privacy van voorbijgangers zoveel mogelijk beschermen. Dit kan door de camera in te zoomen of via instellingen voorbijgangers te blurren. Alleen bij aantoonbare veiligheidsproblemen, zoals veelvuldige inbraken, mag in uitzonderlijke gevallen de camera gericht worden op andermans of openbaar terrein. Ook mag een camera op de eigen geparkeerde auto of scooter worden gericht, maar ook dan mag alleen het stuk straat in beeld komen waar het eigendom staat. Dit betekent dat zoveel mogelijk ingezoomd moet worden om de privacy van anderen te waarborgen.
Bezoekers informeren?
Bezoekers en voorbijgangers moeten weten dat ze gefilmd worden. Dit kan eenvoudig met een sticker of een bordje. Het onnodig herkenbaar filmen van mensen of het niet informeren over cameratoezicht kan een overtreding van de wet zijn, wat boetes tot gevolg kan hebben. Beelden moeten zo kort mogelijk bewaard blijven, bijvoorbeeld 24 uur. Het zonder toestemming online delen van beelden is verboden, behalve als de politie hier expliciet om vraagt bij een strafbaar feit.
Wie zelf overlast van een camera ondervindt, krijgt het advies om eerst met eigenaar in gesprek te gaan. Als dit geen oplossing biedt, kan men terecht bij buurtbemiddeling, de wijkagent of de Autoriteit Persoonsgegevens. In het uiterste geval kan de rechter worden ingeschakeld.