Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Teletek

ASSA ABLOY

Bosch Security Systems

CDVI

Synguard

BHVcertificaat.online

Bydemes

Paralax

Crown Security Services

HD Security

Regio Control Veldt

Distri Company

Service Centrale Nederland

Secusoft

IDIS

Network Optix

MPL

Gold-IP

Akuvox

VideoGuard

Paxton

Add Secure

i-Pro

ARAS

2N

Centurion

VGN Group

ASIS

Genetec

NIBHV

VVNL

Nenova

VBN

Aritech

Ajax Systems

Milestone

SOBA

Hanwha Vision Europe

Eizo

VEB

MOBOTIX

OSEC

Dero Security Products

Oribi ID Solutions

EAL

Masset

Multiwacht

SmartSD

Securitas

Optex

Intrasec

Top Security

Kidde Commercial

Paraat

Advancis

G4S

Alarm Meldnet

ADI

Trigion

CSL

Brivo

Sequrix

Hikvision

VAIBS

Connect Security

SMC Alarmcentrale

Seagate

Lobeco

Uniview

Traka ASSA ABLOY

Alphatronics

Seris

Eagle Eye Networks

Unii

SmartCell

HID

Videodeurbel kan boetes opleveren bij foute instelling

13 februari 2025
Redactie
06:30

Videodeurbellen helpen de politie regelmatig bij het oplossen van misdrijven, maar gebruikers moeten zich aan de privacywetgeving houden, waarschuwt het AD. De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) bepaalt dat alleen het eigen eigendom gefilmd mag worden. Dit betekent dat buren, hun tuin of de openbare weg niet onnodig in beeld mogen komen. Bij overtreding kunnen boetes volgen.

Hoewel het soms onvermijdelijk is dat een deel van de openbare weg in beeld komt, moet de camerabezitter de privacy van voorbijgangers zoveel mogelijk beschermen. Dit kan door de camera in te zoomen of via instellingen voorbijgangers te blurren. Alleen bij aantoonbare veiligheidsproblemen, zoals veelvuldige inbraken, mag in uitzonderlijke gevallen de camera gericht worden op andermans of openbaar terrein. Ook mag een camera op de eigen geparkeerde auto of scooter worden gericht, maar ook dan mag alleen het stuk straat in beeld komen waar het eigendom staat. Dit betekent dat zoveel mogelijk ingezoomd moet worden om de privacy van anderen te waarborgen.

Bezoekers informeren?
Bezoekers en voorbijgangers moeten weten dat ze gefilmd worden. Dit kan eenvoudig met een sticker of een bordje. Het onnodig herkenbaar filmen van mensen of het niet informeren over cameratoezicht kan een overtreding van de wet zijn, wat boetes tot gevolg kan hebben. Beelden moeten zo kort mogelijk bewaard blijven, bijvoorbeeld 24 uur. Het zonder toestemming online delen van beelden is verboden, behalve als de politie hier expliciet om vraagt bij een strafbaar feit.
Wie zelf overlast van een camera ondervindt, krijgt het advies om eerst met eigenaar in gesprek te gaan. Als dit geen oplossing biedt, kan men terecht bij buurtbemiddeling, de wijkagent of de Autoriteit Persoonsgegevens. In het uiterste geval kan de rechter worden ingeschakeld.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Artitech Kidde Commercial

Seagate

SequriX

Videoguard

Suricat

Distri Company

Boon Edam

Wordt een partner