Vier veroordelingen voor luchtvaartincidenten
In Haarlem vond een luchtvaartzitting plaats, waarbij vier verdachten terechtstonden voor strafbare feiten binnen de burgerluchtvaart. Het ging om drie ordeverstorende passagiers en iemand die met een drone boven een gevangenis telefoons wilde droppen.
Een 31-jarige vrouw uit Amsterdam werd veroordeeld voor het mishandelen van twee bemanningsleden op een vlucht van Birmingham naar Schiphol. Zij sloeg en duwde hen terwijl het vliegtuig aan de gate stond. Vanwege de beperkte bewezen feiten kreeg ze een werkstraf van 60 uur, waarvan 30 voorwaardelijk en moest ze 200 euro schadevergoeding betalen. Geëist was een taakstraf van 120 uur waarvan 40 uur voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaren met vergoeding van de immateriële schade van een van de slachtoffers ter hoogte van 400 euro.
Borsten
Een 40-jarige man uit Amersfoort greep tijdens een vlucht naar Dalaman een stewardess bij haar borsten en duwde haar. Hij verzette zich tegen passagiers die hem wilden bedwingen, waardoor een gevaarlijke situatie ontstond. De rechter legde hem een taakstraf van 200 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand op. Dat was gelijk aan de eis van het OM.
Een 32-jarige man uit Assendelft sloeg op een vlucht van Bangkok naar Amsterdam een medepassagier in het gezicht. Hij beweerde dat er een vlieg op het gezicht van de ander zat. Hij kreeg 14 dagen gevangenisstraf, waarvan 13 voorwaardelijk, met een proeftijd van één jaar. Het OM had een gevangenisstraf van 21 dagen geëist waarvan 20 dagen voorwaardelijk met een proeftijd voor de duur van 2 jaar.
Drone boven gevangenis
De vierde verdachte, een dronebestuurder, vloog zonder vergunning boven een gevangenis in Heerhugowaard om telefoons en een oplader te droppen. De officier van justitie eiste voor de verschillende feiten een taakstraf van in totaal 100 uur. De kantonrechter veroordeelde verdachte tot het betalen van een geldboete van 700 euro voor het vliegen van de drone en een taakstraf voor de duur van 40 uur voor binnensmokkelen van de telefoons. De drone en telefoons werden in beslag genomen.
De luchtvaartzitting benadrukte de ernst van misdragingen binnen de burgerluchtvaart en het gebruik van drones voor criminele doeleinden. De uitspraken weerspiegelen een balans tussen straffen en waarschuwingen, passend bij de aard van de overtredingen, aldus het OM.