Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Paxton

VBN

Add Secure

2N

Advancis

VEB

Brivo

VVNL

Traka ASSA ABLOY

CSL

Ajax Systems

Crown Security Services

Alphatronics

Eagle Eye Networks

ASSA ABLOY

IDIS

Bosch Security Systems

Uniview

Unii

Milestone

ADI

ASIS

Multiwacht

Genetec

EAL

i-Pro

ARAS

Avigilon Alta

VAIBS

HD Security

SOBA

HID

Securitas

RoSecure

20face

SmartSD

Top Security

Hikvision

NIBHV

Bydemes

DZ Technologies

Service Centrale Nederland

Optex

SmartCell

Nenova

Akuvox

Seagate

Centurion

Seris

PG Security Systems

SMC Alarmcentrale

G4S

Explicate

GFT

Regio Control Veldt

Masset Solutions

Oribi ID Solutions

Connect Security

Secusoft

Nimo Drone Security

JMB Groep

Nimo Dog Security

De Beveiligingsjurist

Alarm Meldnet

BHVcertificaat.online

CardAccess

VideoGuard

Kiwa

Trigion

Gold-IP

CDVI

NetworxConnect

Paraat

Dero Security Products

Hanwha Vision Europe

Lobeco

Eizo

Sequrix

OSEC

Vijf jaar geëist voor autobranden op bestelling

15 juni 2023
Redactie
08:54

Het Openbaar Ministerie heeft vijf jaar onvoorwaardelijke celstraf geëist tegen een 26-jarige man uit Nieuwegein. Hij wordt ervan verdacht geregeld te hebben dat twee auto’s in brand werden gestoken, actief te zijn geweest in de cocaïnehandel en crimineel geld te hebben witgewassen.

De verdachte kwam in beeld na de kraak van de EncroChat-server. Dat leverde politie en Openbaar Ministerie een schat aan communicatie op tussen criminelen die zich tot dan toe onbespied waanden. Gebleken is dat de 26-jarige man uit Nieuwegein met een versleutelde pgp-telefoon veelvuldig communiceerde over het aankopen van blokken cocaïne en het vervolgens verhandelen van kleinere gebruikershoeveelheden. Ook bleek dat hij beschikte over tienduizenden euro’s zonder dat daar een legale herkomst tegenover stond. Hij is daarom ook vervolgd voor witwassen van crimineel verkregen geld.

Schokkend beeld
De communicatie met de pgp-telefoon geeft een schokkend beeld van de rol die verdachte speelde in het criminele milieu. Hij bleek een aanspreekpunt te zijn voor mensen die een rekening met een ander te vereffenen hadden. Het ging in de berichten over plannen voor het regelen van uitvoerders voor een knokpartij, voor het stichten van branden en het plegen van aanslagen. Het Openbaar Ministerie acht bewezen dat hij daadwerkelijk verantwoordelijk is geweest voor het medeplegen van twee autobranden in Utrecht en Eindhoven. Zijn rol bestond eruit de opdracht te hebben aangenomen, uitvoerders te hebben geregeld en hen van de benodigde cruciale informatie te hebben voorzien. Bij de autobrand in Eindhoven werd ook benzine door de huisbrievenbus van het slachtoffer gegoten, zo is te zien op camerabeelden. De schrik die de explosie na het ontsteken van de auto veroorzaakte, zorgde er echter voor dat de uitvoerders de woning uiteindelijk spaarden.
Ook is tijdens het onderzoek gebleken dat de verdachte met een vervalst mbo-diploma meerdere functies in de zorg heeft verkregen. Hij is daarom ook vervolgd voor valsheid in geschrifte.

Cruciale rol
De verdachte heeft een cruciale rol gespeeld in een wereld waarin de inzet van zwaar geweld om anderen een lesje te leren niet geschuwd wordt. Vrijwel dagelijks is in het nieuws hoe dit soort vergeldingsacties buurten en wijken ontwrichten. Veel schade, grote risico’s en niet zelden onschuldige slachtoffers zijn het gevolg. Dit is meegewogen bij het bepalen van de strafeis. Een lange onvoorwaardelijke celstraf van vijf jaar is in de visie van het Openbaar Ministerie op zijn plaats. “Dit soort crime as a service moet streng worden bestraft om potentiële daders en de maatschappij te laten zien dat dit niet wordt geaccepteerd”, aldus de officier van justitie.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Deel dit artikel via:

Vlog 8

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner